Mediul poros saturat

Trimis la data: 2010-06-29
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Codin Alexei
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ecuatia de continuitate exprima principiul conservarii masei si se obtine prin egalarea inmagazinarii de masa, pentru un fluid dat, intr-un volum oarecare, cu variatia, pentru aceeasi perioada de timp, a masei fluidului cantonat in volumul considerat.

Cursuri similare:

3.5 Difuzivitatea hidraulica
Propagarea din aproape in aproape a diferentei de sarcina piezometrica, prin interactiunea particulelor de apa hidrodinamic activa, este numita difuzivitate hidraulica prin medii poroase si fisurate.
Inlocuind componentele vitezei in concordanta cu legea lui Darcy in ecuatia de continuitate, luand in considerare compresibilitatea ansamblului scheletului mineral, compresibilitatea elastica a apei si folosind Fig. 3.4., ecuatia difuzivitatii pentru terenuri neomogene si anizotrope se poate scrie [30]:

Observatie: in demonstrarea ecuatiei (3.26.) s-a admis ca grosimea M a acviferului sub presiune este constanta.Particularizari ale ecuatiei de difuzivitate hidraulica:Cazul acviferelor cu miscare in regim stationar. Ipotezele de baza in cazul acviferelor in regim stationar sunt: valabilitatea legii lui Darcy si incompresibilitatea complexului apa-roca.

In functie de conditiile de alimentare (sau descarcare) pe verticala - din infiltrare de la suprafata terenului sau prin drenanta din (sau spre) acviferele vecine, miscarea stationara (permanenta) sau nestationara (nepermanenta), in acvifere cu nivel liber sau sub presiune, este considerata conservativa sau neconservativa.

Ecuatia (3.36.) - ecuatia lui Laplace - permite constatarea ca variatia sarcinii piezometrice in cadrul acviferelor cu miscarea stationara se conformeaza unei functii armonice. Deoarece in ecuatia (3.36.) nu intervine coeficientul de permeabilitate, rezulta ca disrtibutia sarcinii piezometrice, in cazul mediului omogen si izotrop, depinde de geometria acviferului si de conditiile hidraulice pe contur.

Miscarile tridimensionale in acviferele naturale au loc pe domenii intinse in planul orizontal si cu diemnsiuni reduse pe verticala, putand fi reduse la o miscare plan orizontala (in planul x-y) pentru care, in concordanta cu ipotezele Dupuit , liniile de curent sunt considerate orizontale.

Cazul acviferelor cu nivel liber cu miscare in regim nestationar. Se fac urmatoarele ipoteze de lucru: valabilitatea, in fiecare moment, a legii lui Darcy si incompresibilitatea complexului apa-roca. Deoarece ipotezele amintite coincid cu cele folosite in cazul regimului stationar, rezulta ca ecuatiile stabilite anterior, (3.35.) si (3.36.). sunt valabile si in cazul regimului nestationar, miscarea in regim nepermanent urmand a fi studiata ca o succesiune de stari permanente. Pentru cazul terenurilor permeabile omogene si izotrope, de exemplu, ecuatia lui Laplace (3.36.) este valabila in fiecare punct al acviferului si la un moment dat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.