Membrane si procese de membrana

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 5.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Camelia Tuncea
Dimensiune: 93kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Membranele sintetice sunt de o mare diversitate dar se pot clasifica in 5 clase pt a facilita studiul lor:membrane microporoase,membrane omogene,membrane asimetrice,membrane incarcate electric,membrane lichide ce contin carausi selectivi.

Cursuri similare:

Membrane microporoase
Au o compozitie uniforma,din materiale simple,cu orificii intre 1nm si 20μm.Materialele sunt : ceramica , grafit , metale si aliaje , oxizi metalici,polimeri.Aplicatii ale acestora:micro si ultrafiltrare,dializa.In general sunt utilizate la separari mai simple,particulele ce trebuie separate avand dimensiuni foarte diferite,ceea ce le face usor de separat.

Membrane omogene (neporoase)
Sunt alcatuite dintr-un filtru dens prin care trec moleculele ce se separa,sub influenta unei diferente de presiune foarte mare sau a unui potential electric.Separarea se bazeaza pe difuzivitatea unor compusi prin anumite filme spre deosebire de alti compusi care nu difuzeaza,adica pe selectivitatea materialului filtrant fata de compusii chimici ce trebuie separati.Sunt utilizate in special la separari de faze si la pervaporare.

Membrane asimetrice
Sunt alcatuite dintr-un strat gros de material poros (100-200μm) peste care este asezata o membrana neporoasa sau poroasa de grosime mica (0,1-1μm).Stratul gros poros ii confera rezistenta mecanica buna fara a influenta proprietatile de transport ale membranei;stratul subtire confera selectivitate,proprietati de transport si este membrana propriu-zisa.

Acest tip de membrana se preteaza la procesele de separare care se petrec sub influenta diferentei de presiune:osmoza inversa,ultrafiltrarea,separari de gaze.Pt fabricarea lor se utilizeaza inversia de faze si depunerea unui strat subtire pe o structura microporoasa.Membranele asimetrice pot fi alcatuite si din 3 straturi:stratul poros de grosime mare la mijloc,stratul poros de grosime mica (membrana) in partea inferioara iar a doua membrana,neporoasa,de grosime mica deasupra.Acest "sandwich" formeaza o membrana compozita.

Membrane incarcate electric (membrane schimbatoare de ioni)
Sunt constituite dintr-un gel care are in structura o serie de ioni pozitivi (numite membrane anionice) sau negativi (cationice).Denumirea lor pare inversata dar este corecta deoarece membranele anionice lasa sa treaca anionii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.