Merceologia produselor alimentare

Trimis la data: 2010-07-02
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 56
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 63
Autor: Dana Savu
Dimensiune: 84kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Merceologia, ca stiinta a marfurilor studiaza aspectele economice, tehnice, sociale si ecologice pe care le implica producerea, comercializarea si utilizarea marfurilor. Cercetarea produselor este sistemica adica permite cunoasetrea tuturor conditiilor si a factorilor ce tin de conceptia, realizarea, comercializarea si utilizarea marfurilor in acord cu interesele consumatorilor si cele ale mediului ambiant.
Merceologia este un domeniu de cercetare distinct, bine individualizat, avand propriile sale notiuni, principii, tehnici, metode si mijloace orientate in mod unitar spre cercetarea complexa a marfurilor.

Cursuri similare:

Merceologia este preocupata de calitate ca element esential al progresului economico-social marfurilor, in stransa legatura cu nevoile oamenilor si in toata complexitatea sa de la concept pana la concretizare practica.

Merceologia produselor alimentare intregeste grupul disciplinelor merceologice propriu-zise cat si a celor conexe contribuind la studiul complex si complet al tuturor tipurilor de marfuri existente pe piata - Bazele merceologiei, Expertize merceologice, Informatica merceologica, Standardizare, Estetica marfurilor, Managementul calitatii.

Merceologia produselor alimentare este o disciplina tehnico-economica aflata in conexiune cu numeroase alte domenii de cercetare: tehnologia, biologia, chimia, biochimia, medicina (morfologie, fiziologie, microbiologie, parazitologie, igiena alimentara), economie, drept. La randul sau Merceologia produselor alimentare este o sursa de preluare a unor elemente de catre alte stiinte ceeace ii confera un caracter multi si interdisciplinar.

Merceologia produselor alimentare studiaza proprietatile organoleptice, fizice, chimice si biologice a produselor alimentare prin intermediul carora aceste tipuri de produse au valoare de intrebuintare si indeplinesc functii specifice, bine determinate.Studiul acestei discipline are rolul de a conferi specialistilor din comert cunostiintele si abilitatile necesare aprecierii calitatii marfurilor alimentare si implicit a raportului calitate - pret.

Alte avantaje sunt reprezentate de capabilitatea de a intocmi standarde pentru industria alimentara, de a stipula corect cerinte de calitate in procesul de tranzactionare a loturilor de marfuri sau de a realiza un sistem de management si marketing eficient in acest domeniu.

Privita din alt punct de vedere importanta disciplinei consta in contributia la cresterea competentei individuale a fiecarei persoane in luarea deciziei de cumparare care sa corespunda cel mai bine intereselor curente si de perspectiva, in determinarea corecta a calitatii produselor alimentare pe care le consuma precum si a influentei acestora asupra starii personale de sanatate.

Clasificarea marfurilor alimentare este in mod obiectiv necesara datorita diversificarii, cresterii complexitatii si introducerii reglementarilor nationale si internationale in domeniul alimentatiei.
Clasificarea marfurilor alimentare are drept scop sistematizarea (gruparea, ordonarea) marfurilor alimentare intr-un mod unitar, logic, sinoptic (atotcuprinzator) si in acelasi timp flexibil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.