Mesajele subliminale

Trimis la data: 2010-11-10
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Ozana Grigore
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conteaza valoarea si calitatea argumentelor in cazul receptarii pe ruta centrala ? Importante sunt sugestivitatea imaginilor si a simbolurilor, precum si ecoul lor emotional-afectiv, in cazul recepAZtarii pe ruta periferica ? Dar nu cumva receptorul poate fi influentat fara ca el sa isi dea seama de faptul ca este tinta unor demersuri persuasive? Este posibila manipularea stratuAZrilor inconstiente sau "abisale" ale personalitatii umane?

Cursuri similare:

In 1957, Vance Packard publica The Hidden Persuaders, pornind de la observatiile sale privind reclamele de pe Madison Avenue. Pe masura ce cartea devenea un best seller, in randurile cititorilor s a declansat teama de a fi manipulati de forte nevazute si neauzite. Ce dezvaluise Packard? In anii '50, in plina psihoza antiAZcomunista si in plina ascensiune a muzicii rock'n'roll, s a zvonit ca anumite companii publicitare utilizeaza reclame subliminale - prezentarea unor mesaje publicitare ce nu pot fi constientizate de catre receptori.

Totul a inceput cu o serie de afirmatii ale unui marketer, pe nume James Vicary. El a pretins ca a facut un experiment reusit: intr un cinematograf drive-in movie din New Jersey, cuvintele "Bea Coke" si "Mananca pop corn" erau proiectate pe ecran in reprize extrem de scurte, de sub o miliAZsecunda. Desi publicul nu avea cum sa constientizeze mesajul, vanzarile au crescut in urmatoaAZrele sase saptamani cu 18% la Coca-Cola si cu 58% la pop corn.

Acest incident a fost urmat de multe altele. Un post de radio din Seattle prezenta in timpul prograAZmelor sale mesaje anti-televiziune inaudibile ("TV este plicticos"); in multe magazine se difuza muzica, in care erau inserate avertismente anti-furt ("Daca furi, vei fi prins"). Mai tarziu, in cartile sale Subliminal Seduction (1973) si The Age of ManiAZpulation (1989), Wilson Bryan Key ii acuza pe autorii de reclame TV de faptul ca strecoara in productiile lor imagini sexuale, care sporesc atractiAZvitatea produselor.

De curand, au aparut semnale de ingrijorare si fata de pretinsele mesaje subliAZminale din muzica rock. In 1990, familiile a doi adoAZlescenti, care s au sinucis, au acuzat grupul britanic Judas Priest de utilizarea unor versuri subliminale, care indeamna la sinucidere si satanism. Multi oameni cred astazi in puterea persuaAZsiunii ascunse.
La vremea scandalului starnit de cinematograful din New Jersey, cercetarile in domeniu erau atat de putin avansate, iar publicul atat de scandalizat de sinistrele implicatii ale mesajelor subliminale, incat problema a fost rapid ingropata.

Astazi se trezeste din nou interesul fata de acest subiect, in conditile in care se castiga miliAZoane de dolari cu tot felul de inregistrari de muzica new age sau tot felul de sunete naturale, in care sunt inserate diverse mesaje ce promit ca ajuta la relaxare, slabire, renuntarea la fumat, dobandirea de noi prieteni, sporirea respectului de sine sau chiar imbunatatirea perAZforAZmanAZtelor sexuAZale. Sunt adevarate toate aceste promiAZsiuni?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.