Metabolismul proteic

Trimis la data: 2014-05-21
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: v0507
Dimensiune: 69kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proteinele organismului sunt repartizate in celule (proteine celulare) si in plasma (proteine plasmatice), intre ele existand o stransa dependenta metabolica. Starea de euproteinemie este rezultatul unor mecanisme de reglare care permit ca rezervele de proteine labile sa poata fi utilizate pentru supleerea anumitor pierderi, cautand astfel sa se mentina o adevarata homeostazie proteica; in vederea asigurarii ei exista un continuu schimb intre proteinele celulare si cele plasmatice, asa cum s-a dovedit cu ajutorul izotopilor radioactivi.
Metodele de explorare a metabolismului protidic sunt variate din cauza heterogenitatii proteinelor, a proprietatilor lor fizice, caracterelor antigenice si greutatii moleculare diferite. Perfectionarea metodelor de separare a proteinelor a evidentiat complexitatea si heterogenitatea lor.Proteinele se pot doza in ser, plasma, urina, lichid cefalorahidian si alte lichide biologice (ascita, lichid din revarsatele pleurale). Proteinele plasmatice fiind usor de investigat prezinta un interes major pentru clinica.

Se foloseste metoda colorimetrica bazata pe reactia biuretului. In solutie alcalina. proteinele se complexeaza cu ionii de Ca din reactivul biuret (reactivul Weichselbaum) dand nastere la un compus de culoare violet, colorimetrabil. Intensitatea culorii este proportionala cu cantitatea de proteine. Prin aceasta metoda alaturi de proteine se dozeaza si polipeptidele si peptidele mai mici din ser. Ureea, acizii aminati, amoniacul si alti compusi azotati nu modifica rezultatul.Fibrinogenul sau factorul I al coagularii este o proteina plasmatica cu GM de 330 000 D care migreaza electroforetic in benzile beta-gama si precipita la 56ºC (baie termostata).

La finalul cascadei coagularii fibrinogenul se transforma in fibrina. Prin proteoliza limitata sub actiunea trombinei, din macromolecula de fibrinogen se detaseaza doua polipeptide - fibrinopeptidele A si B - si se formeaza monomerii de fibrina solubila. Monomerii policondenseaza si se formeaza fibrina insolubila care este un gel semisolid. Sub actiunea factorului XIII al coagularii (FSF - factorul stabilizator al fibrinei) fibrina se stabilizeaza prin realizarea de legaturi incrucisate intre lanturi.

Pentru a determina raportul dintre diferitele proteine se foloseste curent electroforeza. Metoda se bazeaza pe proprietatea ce o au particulele incarcate electric de a migra spre polul pozitiv sau negativ, la trecerea unui curent electric. Electroforeza are la baza faptul ca la un pH alcalin proteinele se incarca cu sarcina negativa si migreaza spre anod; migrarea este influentata de incarcatura electrica, marimea si forma particulei, puterea ionica si pH-ul solventului, temperatura si vascozitatea mediului, tensiunea si intensitatea curentului electric, suportul in care decurge electroforeza: hartie de filtru, agar, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.