Metoda OPT

Trimis la data: 2010-10-12
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Ion_C
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Metoda OPT (Optimized Production Technology) este o conceptie noua in conducerea productiei, prin optimizarea fluxurilor de fabricatie, propusa de Eliahou Goldratt din Israel si dezvoltata in SUA sub forma unui pachet software. Metoda OPT este o prelungire logica si fireasca a metodelor MRP si JIT, pe a caror precepte teoretice se bazeaza. Metoda OPT este aplicabila atat intreprinderilor mari cat si celor mici, atat fabricatiei pe stoc cat si fabricatiei la comanda. Metoda OPT asigura existenta unor fluxuri sincronizate de materii prime, semifabricate si produse.

Cursuri similare:

Originalitatea metodei consta in reevaluarea vechilor principii (reguli) de gestiune si aplicarea lor impreuna cu principii noi (reguli), fapt ce conduce la o crestere a eficientei intreprinderii. Metoda OPT permite conducerea productiei cu considerarea resurselor cu deficit de capacitate (locuri inguste) si a celor cu excedent de capacitate, din fluxurile de materii prime, semifabricate si produse dintr-o intreprindere. Resursele cu deficit de capacitate (locuri inguste) sunt acele resurse de productie (utilaje) a caror capacitate este inferioara incarcarii solicitate de sarcina de fabricatie.

Aceste resurse pot fi utilizate la intreaga lor capacitate, fara pierderi de timp in functionare (timpi morti). Posturile de lucru a caror resurse au deficit de capacitate sunt posturi critice. O resursa cu excedent de capacitate este o resursa a carei capacitate este superioara incarcarii solicitate de sarcina de fabricatie. Aceste resurse nu pot fi utilizate la intreaga capacitate avand timpi morti in functionare. Posturile de lucru a caror resurse au excedent de capacitate sunt posturi necririce. OPT nu diferentiaza, a priorii, resursele intre ele. Intr-o intreprindere locurile inguste sunt dificil de evidentiat, cu toate ca numarul lor este redus.

Aceste locuri inguste conditioneaza desfasurarea productiei (fluxul de productie). OPT propune o metodologie de identificare, prin procedee specifice, a locurilor inguste ce provoaca gatuiri ale productiei. Aceste locuri inguste definesc conditiile reale ale fabricatiei, metoda permitand conducerea productiei cu considerarea si imunizarea locurilor inguste. Conceptele teoretice ale metodei OPT au la origine motivatia unica a existentei unei firme - obtinerea profitului.

In acest sens, metoda arata ca profitul intreprinderii este rezultat nu numai din obtinerea unei productii marite cu aceiasi factori de productie (sau chiar mai redusi), ci si din regularizarea fluxurilor de productie in functie de cererile clientilor. Aportul de profit se poate evidentia cu ajutorul indicatorilor. In economiile occidentale pentru ca o firma sa aduca profit este necesar ca indicatorii beneficiu net, rata investitiei si cash-flowul sa creasca simultan.

Acesti indicatori, foarte utilizati in conducerea financiara sunt impropri in activitatea de conducere a productiei, mai ales la elaborarea deciziilor zilnice (conducerea operativa a productiei). Din acest motiv, metoda propune ca realizarea profitului, ca indicator general al unei firme, sa fie relevata la nivelul fabricatiei prin urmatorii indicatori specifici:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.