Metoda experimentala - introducere

Trimis la data: 2010-01-24
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_R
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cercetarea experimentala este o abordare stiintifica a realitatii cu scopul stabilirii unei relatii de tip cauza-efect intre doua fenomene observabile si masurabile. Cercetatorul isi propune sa stabileasca aceasta relatie pastrand unele conditii nemodificate, controlate si variind altele, in functie de ipotezele formulate. Datorita rigurozitatii sale, experimentul este considerat prototipul metodelor de cercetare stiintifica (Deaux si Wrightsman, 1988; Christensen, 2001). Experimentul este, asadar, o metoda de cercetare stiintifica a relatiilor dintre diverse fenomene intr-un cadru strict controlat, bazata pe modificarea unor factori si mentinerea constanta a altora.

Cursuri similare:

Variabila dependenta este rezultatul manipularii variabilei independente. Din perspectiva relatiei stimul-raspuns, variabila independenta ar fi stimulul, iar cea dependenta raspunsul (Nation, 1997). Ea este ceea ce de fapt observa si masoara cercetatorul si exprima, in mod matematic, comportamentele subiectilor. Dupa Nation (1997), exista mai multe tipuri de variabile dependente: comportamentale, cognitive si biologice. Variabilele dependente biologice se refera la masurari obtinute prin inregistrari fiziologice cu privire la morfologia sau fiziologia organismului.

Pot fi date referitoare la presiunea sanguina, undele cerebrale, ritmul cardiac, rezistenta galvanica a pielii, temperatura corpului etc. Variabilele dependente comportamentale sunt observabile empiric si direct masurabile. Ele se refera la cele mai variate comportamente ale subiectilor, cum ar fi viteza de reactie la anumiti stimuli, recunoasterea unor semne sau silabe, aprecierea unor distante etc. Prin colectarea acestor raspunsuri, experimentatorul poate stabili o legatura directa intre manipularea experimentala si manifestarea unui comportament. Variabilele dependente cognitive au in vedere manifestari ale subiectului care pot fi doar indirect masurate, cum ar fi cele legate de gandire, rezolvare de probleme, rationament etc.

Prin masurarea acestor variabile se pot infera explicatii privitoare la procesele cognitive neobservabile in mod direct.
In cercetarea experimentala, se utilizeaza termenul de variabila de control pentru a desemna variabila al carei efect vrem sa-l controlam sau sa-l eliminam (Punch, 1998). Se verifica astfel certitudinea relatiei dintre variabila independenta si cea dependenta, altfel spus, efectul obtinut sa nu fie explicat prin prezenta altei variabile decat cea independenta (Frankfort-Nachmias si Nachmias, 1996).

Practic, daca influenta altor variabile este controlata sau eliminata, iar valoarea variabilei dependente se mentine, atunci relatia cauza-efect (variabila independenta-variabila dependenta) este una adevarata. In general, ne propunem sa controlam acele variabile pentru care exista suspiciunea ca ar influenta rezultatele cercetarii.
Variabilele pot fi clasificate si dupa alte criterii. O distinctie se face intre variabilele discrete si cele continui (Christensen, 2001). Variabilele discrete se prezinta in unitati sau categorii.

De exemplu, sexul, numarul de copii din familie, prezenta sau absenta unui stimul etc. Variabilele continui sunt cele ale caror valori se exprima de-a lungului unui continuum, de numere intregi si fractionate, teoretic fara posibilitatea stoparii fractionarii. De exemplu, putem masura timpul de latenta in secunde, dar aparate mai perfectionate pot masura in zecimi de secunda, sutimi, miimi etc. Practic, nu exista decat o limitare a perceptiei si a aparatelor noastre.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.