Metoda indicilor

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Matematica
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrada Mirceilesti
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Indicii dinamicii sunt rezultatul compararii in timp a aceluiasi fenomen (y), deci in acest caz trebuie sa existe o perioada de baza notata cu yo si una sau mai multe perioade curente care se noteaza cu y1 sau cu y1, y2 ,...,yn.Indicii teritoriali sunt indicii care masoara variatia in spatiu a aceluiasi fenomen (y), in cadrul aceleiasi perioade de timp. Ei pot fi considerati si ca marimi relative de coAZordonare - cand se compara doua unitati teritoriale, care sunt parti ale aceluiasi ansamblu (tara, continent etc.,) intre ele. In acest caz trebuie existe e o valoare statistica inregistrata in unitatea teritoriala A, notata cu yA si o valoare statistica inregistrata in unitatea teritoriala B, notata cu yB.

Cursuri similare:

Indicii planificarii sunt rezultatul compararii unei valori realizate fata de valoarea aceluiasi fenomen inscrisa intr-un plan (program) sau invers, elaborat la diferite niveluri ale procesului de conducere. Daca se compara nivelul realizat cu nivelul planificat pentru acelasi fenomen din cadrul aceleiasi perioade de timp, atunci se obtine un indice a1 indeplinirii planului.

Daca se compara insa nivelul planificat in perioada de plan cu nivelul realizat in perioada de baza pentru acelasi fenomen, atunci se obtine un indice a1 sarcinii de plan. Deci, in acest caz, fata de indicii de dinamica intervine in plus nivelul planificat, notat cu ypl.

Ei se folosesc, in special, 1a nivel micro.O alta grupare a indicilor statistici se face dupa nivelul la care s-au inregistrat datele. Dupa cum s-a mai aratat, in practica statistica, la calculul indicilor se foloseste unitati de observare complexe; ca de exemplu: echipa, sectia, intreprinderea, categoria de calificare, lotu1 de produse, parcela etc.

Din acest punct de vedere indicii pot fi:
- indici individuali;
- indici de grup;
- indici generali.

2. Indicii de grup
Indicii de grup ai unei variabile statistice y se noteaza cu si se calculeaza la nivelul unei grupe sau pe intreaga colectivitate, sintetizand variatia medie a fenomenului studiat. Deci, indicele de grup nu este o suma a indicilor individuali ci o medie a acestora, exprimand tendinta medie de modificare in timp si spatiu a caracteristicii la care se refera.

In general, elaborarea indicilor de grup ridica cele mai multe probleme. In principal aceste probleme se refera la:
- posibilitatea de insumare a elementelor componente;
- alegerea bazei de raportare;
- alegerea formulei de calcul in functie de natura datelor de care dispunem;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.