Metode de asistenta sociala - evaluarea familiei

Trimis la data: 2010-11-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu Deleanu
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dintre variatele sisteme de referinta pentru munca de asistare sociala, familia este de o importanta majora fiind considerata de Zimmerman " sistemul ecologic care hraneste individul " Familia indeplineste functii de ingrijire esentiale, remarca Hartman, care considera familia ca si principalul agent al serviciului social care vine in intampinarea nevoiilor sociale, educationale si de sanatate a membrilor sai. In interorul familiei se formeaza caractere, se invata roluri esentiale, iar copiii sunt socializati pentru o participare responsabila la viata sociala.

Cursuri similare:

In cadrul familiei, toti membrii influienteaza si sunt influientati la randul lor, creand un sistem care are proprietati specifice si este guvernat de un set de reguli implicite specificand rolurile, structura de putere, formele de comunicare si modalitatile de a negocia si rezolva problemele. Deoarece fiecare familie este un sistem unic un cdru sistematic sau un " set " perceptual care le va permite sa analizeze si sa inteleaga coportamentul indivizilor in relatie cu modul de functionare a familiei.

In continuare vor fi prezentate cocepte care vor fi de folos asistentului social in intelegerea familiei ca si sistem, si il va pregati pentru evaluarea acesteia. Ca sisteme, familiile isi dezvolta mecanisme pentru a mentine echilibrul sau homeostazia structurilor ei, astfel ca acestea au tendinta de a limita repertoriul interactional al membrilor, la o sreie de comportamente familiale limitate si dezvolta mecanisme pentru a restaura echilibrul ori de cate ori acesta este amenintat.

Minuchin, ( 1974 ) vorbeste despre tendinta familiilor de a mentine modelele preferate cat mai mult timp posibil si sa opuna rezistenta schimbarii dincaolo de anumite comportamente specifice. Modelele alternative de comportament sunt admise, insa numai pana la o anumita limita a tolerantei. Atunci cand aceasta limita este depasita familia tinde sa-si invinovateasca membrii de neindeplinirea datoriilor familiale si sa recurga la apeluri de loialitate sau inducerea sentimentului de vinovatie.

Homeostazia familiala este mentinuta in masura in care toti membrii familiei adera la un numar limitat de reguli sau acorduri implicite care prescriu drepturile, obligatiile unui comportament dezirabil in cadrul familiei. Nescrise si subintelese , regulile reprezinta un set de prescriptii pentru comportament,care definesc relatiile si organizeaza modul in care interactioneaza membrii familiei.Din moment ce regulile sunt implicite (de exemplu legile nescrise care depasesc nivelul de constiintaal participantilor), ele trebuie sa fie deduse din observarea interactiunilor familiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.