Metode de cercetare in stiintele politice

Trimis la data: 2010-11-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 130
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 180
Autor: Nicolae Ioana
Dimensiune: 271kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Indiferent daca unei persoane ii place sau nu, practic nimeni nu este in afara actiunii unui sistem politic. Politica este un fapt de neocolit al existentei umane. Ceea ce a permis speciei umane sa supravietuiasca a fost politica.Raspunsul la intrebarea de ce analizam politica mi se pare evident: indiferent ce facem nu putem ocoli politica - desi putem sa o ignoram. Acesta este un motiv suficient de puternic pentru a incerca sa o intelegem. Putem dori sa intelegem politica doar pentru a ne satisface curiozitatea sau pentru a intelege ce se intimpla in jurul nostru, pentru a face cele mai bune optiuni intre alternativele ce ni se ofera.
Pe prima pagina un articol de ziar aparut dupa 11 septembrie 2001, un titlu succint: "Puterea Statelor Unite in declin". Intoarceti pagina si observati ca articolul continua cu un subtitlu: "declinul spiritului civic erodeaza puterea Statelor Unite". Titlul principal este o afirmatie simpla, descriptiva despre schimbarile in puterea Statelor Unite; a doua sugereaza un motiv al acestor schimbari.

Afirmatii de acest tip sunt obisnuite in arena politica, si tindem sa le acceptam daca se potrivesc cu ceea ce cunoastem deja despre politica. Scopul acestui curs este de a va oferi unele deprinderi de intelegere a acestor afirmatii si de a cerceta pentru a putea determina daca ele sunt sau nu reale. Veti invata sa intrebati: Ce intelege autorul prin "putere" si prin "spirit civic"? Ce dovezi exista pentru a sustine aceasta asertiune? Exista alte forte care actioneaza cu o forta mai mare asupra puterii unei tari?

Intrebarile despre intelesul termenilor si despre relatia dintre termeni si evenimentele reale sunt centrale pentru procesul de cercetare in orice domeniu de studiu. Ele sunt in mod special provocatoare pentru cei care studiaza politica, deoarece termenii folositi pentru a descrie si explica evenimentele si ideile politice nu sunt intotdeauna clar definiti.

Ca studenti la stiinte politice, nu putem sa ridicam din umeri si sa intoarcem spatele arenei politice cu un oarecare sentiment al fatalismului. Trebuie sa fim cat se poate de educati in legatura cu limbajul si datele politicii, pentru a aprecia cat de usor pot ele sa ne induca in eroare, si pentru a invata sa le folosim mai corect si eficient.

Aceasta carte este dedicata imbunatatirii capacitatii voastre de a intelege si folosi discursul politic. Termenul de discurs politic include multe moduri in care limbajul politic si informatia pot fi utilizate, incepand cu o prezentare facuta pentru a sustine o anumita politica pana la afirmatii formale ale liderilor politici, de la scrisori catre un editor pana la legi care trec prin Parlament, de la simple tabele statistice in articolele de ziar pana la analize politice pregatite de o agentie guvernamentala.

Cartea are doua scopuri: sa va ajute sa va formati un obicei de a gandi sistematic despre politica, si de a va invata si antrena deprinderile de a face o analiza sau o cercetare. Ar trebui sa duca la imbunatatirea abilitatii de a scrie intr-un limbaj politic mai eficient si de a analiza informatia si datele politice cu mai multa acuratete. Exercitiile din aceasta carte va ofera posibilitatea de a va ascuti capacitatea de a aduna, aranja si analiza ideile si informatia politica.

Aceste deprinderi analitice si de gandire sunt importante din mai multe puncte de vedere. Mai intai, ele va ajuta sa intelegeti mai bine dinamica si problemele unei societati si de a compara strategiile de analiza a lor. De ce este saracia atat de persistenta? Reforma in sistemul de protectie sociala de tipul programelor de asistenta sociala ar reduce saracia?

In al doilea rand, aceste deprinderi va permit sa evaluati critic studiile de politica si argumentele politice. Ce inseamna cand un candidat spune ca stam mai bine acum decat in urma cu patru ani, si un alt candidat spune ca stam mai rau? In al treilea rand, aceste deprinderi pot fi folosite pentru a defini intrebari politice interesante si a face un design de cercetare care incearca sa raspunda la aceste intrebari.

Ce fel de studiu ar fi mai util pentru a arata de ce procente mari din cadrul populatiei nu voteaza? In al patrulea rand, ele va ajuta sa priviti in viitor si va dau o baza pentru a construi politici care sa rezolve problemele.

De exemplu, deprinderile descrise in acest curs va vor da posibilitatea de a compara costurile si rezultatele diferitelor politici de ingrijire a sanatatii. In al cincilea rand, aceste deprinderi va permit sa participati mai eficient la scena politica. Puteti sa priviti aceste deprinderi ca pe o importanta resursa politica.

Abilitatea de a analiza informatia, si de a va prezenta rezultatele cat mai eficient, va mari capacitatea voastra ca cetateni si participanti la scena politica. Cei care pot ordona si analiza informatia vor avea mai multe posibilitati de a-si exercita influenta in scena politica.
Analiza sistematica nu necesita invatarea de noi limbaje sau procese de gandire - ci din contra. Fundamentele analizei politice sunt folosite pentru a rezolva problemele sau pentru a lua decizii in viata cotidiana. Aceasta carte va ajuta sa va dezvoltati si sa stapaniti aceste date fundamentale.

Explica ce sunt ele, va arata cum se folosesc pentru a intelege chestiunile complexe, si va permite sa le aplicati in exercitii practice. Cele mai multe texte de stiinta sociala acopera aceleasi obiceiuri de gandire si deprinderi de analiza. Discursul politic, totusi, are anumite caracteristici unice care pot foarte usor sa impiedice o buna analiza. Inainte de a ne intoarce la fundamentele analizei, acest capitol descrie unele caracteristici ale limbajului si informatiei folosite in politica. Aceste caracteristici fac gandirea sistematica sa fie mai provocatoare si mai importanta decat ar fi altfel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.