Metode de cercetare operationala aplicate in management

Trimis la data: 2010-11-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Larisa Florescu Dimensiune: 83kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Managemetul este perceput diferit de cei care il exercita, anumiti specialisti nu acorda atentia cuvenita istoriei aparitiei si dezvoltarii managementului si teoriei managementului, plecand de la supozitia ca teoria este abstracta, neavand utilitate practica, iar istoria nu are relevanta pentru societatea contemporana. Aceasta idee este insa eronata deoarece managementul, ca orice disciplina stiintifica, nu poate fi asimilata, iar problemele manageriale actuale nu pot fi rezolvate fara studierea istoriei managementului, a evolutiei sale de la forma embrionala pana la cea actuala.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Abordarea evolutiva a domeniului managerial arata ca, desi managementul ca stiinta s-a cristalizat abia in secolul XX, practicile si gandirea manageriala, s-au manifestat cu mii de ani in urma, odata cu constituirea primelor colectivitati umane. Concomitent cu dezvoltarea societatii umane, s-au inregistrat schimbari in cadrul activitatii de management sub influenta factorilor sociali, economici si politici, astfel incat geneza si dezvoltarea mangementului ca stiinta este legata de un anumit stadiu economic, social, si de industrializare a societatii.

Trecerea de la un sistem economic la altul a fost posibila atat datorita unui nivel calitativ superior al activitatii productive, cat si a unei activitati manageriale cu caracteristici functionale si structurale mai bune. Germenii procesului de mangement apar in comuna primitiva prin cristalizarea formelor incipiente ale activitatii de conducere, a conducerii unipersonale bazate pe reguli si prescriptii. Principala forma de conducere macrosociala se contureaza odata cu aparitia statului.

Astfel, egiptenii aplicau functiile managementului la construirea piramidelor, sumerienii utilizau reguli si regulamente de guvernare, grecii intrebuintau diferite sisteme de guvernare, babilonienii dispuneau de un set extensiv de legi si politici de guvernare, romanii recurgeau la delegari de autoritate. In feudalism, sistemul de conducere se diversifica, predominand conducerea de tip autoritar si sistemul informational se dezvolta datorita aparitiei hartiei si tiparului.

Cu toate acestea, despre o abordare stiintifica a managementului se poate vorbi doar in secolul XX, in capitalism. Conducera stiintifica a aparut in S.U.A. in primul deceniu al secolului XX, bazandu-se pe ideea maximizarii rezulatelor activitatii industriale cu eforturi minime prin utilizarea eficienta a fortei de munca, ceea ce necesita gasirea unor noi metode de management. Procesul conturarii si afirmarii stiintei mangementului este structurat in abordari efective, avand la origine teorii si concepte adunate in curente de gandire. Studierea literaturii de specialitate releva existenta a numeroase scoli de mangement.(figura nr. 1.1.)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.