Metode de contabilitate manageriala si de calculatie a costurilor

Trimis la data: 2010-11-16
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dumitriu Madalina
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea manageriala si calculatia costurilor se poate organiza, asa dupa cum s-a aratat, dupa mai multe metode, acest lucru fiind lasat la latitudinea fiecarei intreprinderi, in functie de o serie de factori specifici la momentul respectiv.
Astfel, potrivit legislatiei in vigoare din tara noastra, calculatia costurilor de productie se poate efectua dupa metoda globala, metoda pe comenzi, metoda pe faze, metoda costurilor standard, metoda direct-costing sau a costurilor variabile sau metode adaptate de unitatea patrimoniala.

Cursuri similare:

In literatura de specialitate sunt prevazute si alte metode de calculatie a costurilor, si anume: metoda pe locuri (centre) de cheltuieli, metoda tarif-ora-masina (THM), metoda Georges Perrin (GP), metoda PERT-cost, metoda ABC etc.Fiecare dintre metodele de calculatie enumerate isi are particularitatile sale specifice. Cunoasterea particularitatilor, respectiv a elementelor specifice ale fiecarei metode de calculatie necesita abordarea acestora sub aspect metodologic-aplicativ in vederea stabilirii principiilor generale care o guverneaza, cat si a conditiilor concrete de aplicare.

Pentru abordarea metodelor de calculatie mentionate, acestea vor fi grupate din punct de vedere al fazei de cuprindere a cheltuielilor in costul unitar, de exemplu metoda de calculatie absorbante (totale).
Aceasta metoda de calculatie a costurilor se utilizeaza de catre intreprinderile care fabrica un singur produs si care, in general, la sfarsitul perioadei de gestiune nu au semifabricate sau productie in curs de executie, iar daca aceasta din urma exista, ea se mentine constanta,

in aceasta categorie se cuprind, de exemplu, in cazul productiei de baza intreprinderile din industria energetica, din industria cimentului, fabricile de caramizi etc., iar in cazul productiei auxiliare, centralele electrice, centralele termice, centralele de apa, centralele de frig etc., care sunt organizate in mod independent.
Obiectul calculatiei costurilor il reprezinta produsul finit, lucrarea sau serviciul prestat.

Pentru exemplificare, se presupune o societate comerciala cu activitate industriala care dispune de doua sectii de baza (S I si S II), doua sectii auxiliare - centrala electrica (CE) si centrala de apa (CA) - si un sector administrativ si de conducere. In cadrul sectiilor de baza se fabrica un singur produs (productie omogena) care nu necesita cheltuieli de desfacere; iar unitatea lucreaza cu intreaga sa capacitate.

In continuare, se vor prezenta principalele operatii economice care se efectueaza pe parcursul unei perioade de gestiune si modul de inregistrare a lor in ordine cronologica si sistematica in contabilitatea manageriala a societatii comerciale mentionate. In asemenea cazuri, divizarea procesului tehnologic in scopul sectorizarii cheltuielilor de productie nu este justificata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.