Metode de evaluare a intreprinderii

Trimis la data: 2010-11-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 159
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_D
Dimensiune: 215kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Teoria evaluarii a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primul economist care a stabilit elementele in baza carora se poate determina valoarea unei proprietati a fost Alfred Marshall (1842-1924). In conceptia sa pentru determinarea valorii unei proprietati trebuie sa se aiba in vedere: comparatia directa de piata, costul de inlocuire si capitalizarea veniturilor. Irving Fisher (1867-1947), economist american neoclasic, a dezvoltat teoria valorii-venitului, care consta in abordarea pe baza de venit a valorii.

Cursuri similare:

Proprietatea reflecta drepturile de posesiune asupra unei proprietati imobiliare (terenuri, constructii etc.) numita proprietate reala, si, de asemenea, asupra unor obiecte fizice, altele decat cele care formeaza proprietatea imobiliara, numita proprietate personala. Termenul de activ este folosit de multe ori pentru a desemna conceptul de proprietate. In evaluarea unei intreprinderi obiectul evaluarii poate fi reprezentat de: activele necorporale, corporale, financiare aflate in proprietatea intreprinderii sau controlate de aceasta .

Valoarea este expresia monetara a utilitatii unei proprietati (bunuri si / sau servicii) pentru cumparatorii si vanzatorii ei. Manifestarea valorii este conditionata de transferabilitatea proprietatii, exprimata prin capacitatea sa de a fi schimbata pe bani sau pe un alt bun . Valoarea atribuita prin activitatea de evaluare este o valoare conventionala, rezultata in urma unor judecati, calcule expertize efectuate de evaluator, care depinde de cantitatea si calitatea informatiilor detinute de acesta si, nu in ultimul rand, de experienta sa.

Valoarea rezultata in urma procesului de evaluare are un caracter subiectiv, deoarece reprezinta opinia evaluatorului, exprimata in conditiile specifice ale proprietatii evaluate. Conform Standardelor Internationale de Evaluare conceptul economic de valoare reflecta imaginea pe care o are piata despre beneficiile care ii revin celui care poseda bunurile sau primeste serviciile, la data efectiva a evaluarii.

Pretul are caracter obiectiv, fiind un element tangibil, real, o suma concreta rezultata in urma unei tranzactii, incheiate intre vanzator si cumparator, acesta fiind solicitat de vanzator si acceptat de cumparator. El poate exprima de "n" ori valoarea estimata de evaluator sau poate fi mai mic decat valoarea reala. Este deosebit de important de precizat ca evaluarea nu are ca obiectiv precizarea a priori a pretului tranzactiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.