Metode de fundametare a veniturilor si cheltuielilor bugetare

Trimis la data: 2010-01-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina turcu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum am prezentat in capitolul 3, elaborarea bugetelor componente ale bugetului general consolidat se bazeaza, in primul rand, pe propunerile formulate de catre ordonatorii principali de credite. Acestea reprezinta niveluri estimate pentru veniturile si cheltuielile bugetare fundamentate pe baza unor metode.
Metodele de fundamentare a indicatorilor bugetari sunt atat clasice, cat si moderne.
In categoria metodelor clasice mentionam: metoda automata; metoda majorarii (diminuarii); metoda evaluarii directe

Cursuri similare:

Datorita dezavantajelor metodelor clasice de fundamentare a indicatorilor bugetari, ce se bazeaza pe un volum limitat de informatii si nu vizeaza eficienta actiunilor, s-au elaborat noi metode care sa puna accent pe eficienta utilizarii banului public. Astfel, multe tari au renuntat la metodele traditionale in favoarea celor moderne de fundamentare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.
Metodele moderne sunt:

• in S.U.A. s-au conceput si utilizat metodele: ,,Planning Programing Budgeting System", cunoscuta sub denumirea de P.P.B.S. (Planificare, programare si bugetizare); ,,Management By Objectives" M.B.O. (Management prin obiective); Zero Base Budgeting" Z.B.B. (Baza Bugetara Zero);
• in Franta, metoda ,,Rationalisation des Choix Budgetaires", cunoscuta sub denumirea de R.C.B. (Rationalizarea Optiunilor Bugetare);
• alte state (Canada, Marea Britanie, Japonia, Norvegia, Olanda, tari din America Latina, Israel) au elaborat metode proprii de rationalizare a optiunilor bugetare adaptate la conditiile economico-sociale specifice.

Prin metodele moderne se realizeaza proiectarea bugetului in mai multe variante, dintre care se alege una, in functie de rezultatele cuantificate in cadrul analizei specifice bazate pe criterii diferite de optimizare a raporturilor: costuri - avantaje; costuri - eficacitate sau alte criterii utilizabile.

Planificarea, programarea si bugetizarea este o metoda orientata spre programe, care studiaza nevoile ce apar pe termen mediu sau scurt. Aceasta a fost folosita cu rezultate incurajatoare de catre Ministerul Apararii din S.U.A. la inceputul anilor `60. Cu toate acestea, incercarea de extindere a aplicarii ei si la nivelul altor departamente nu a condus la rezultatele scontate.
Metoda P.P.B. a fost pentru prima data propusa de catre Hoover, in anul 1949, in cadrul prezentarii ,,Raportului privind bugetul". Aceasta cuprinde urmatoarele etape:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.