Metode de grup in asistenta sociala

Trimis la data: 2010-11-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 55
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Arina Vasilescu
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cursul de fata propune o succinta trecere in revista a principalelor aspecte ce tin de utilizarea grupurilor in practica asistentei sociale. Un accent deosebit se pune pe procesualitatea formarii si desfasurarii grupurilor, ca si pe insusirile si abilitatile liderilor de grup, deoarece, din aceste perspectiv trebuiesc privite, in primul rand, "metodele de grup" de catre viitorii profesionisti.

Cursuri similare:

Utilizarea metodelor de grup in asistenta sociala, nu este o practica noua in lume. In SUA, de exemplu, unde metoda are o larga raspandire, radacinile metodelor de grup pot fi identificate inca din primele trei decenii ale secolului XX, cand in mod spontan si evident informal, se formau grupuri pentru petrecerea timpului liber sau grupuri de intr-ajutorare.

Tot in acea perioada, asistentii sociali au inceput sa se preocupe sistematic de dezvoltarea metodelor de grup pe care le percepeau ca fiind extrem de eficace si eficiente pentru solutionarea unei mari varietati de probleme sociale si personale .In ultimii ani, utilizarea metodelor de grup a cunoscut o adevarata expansiune in domenii ca: psihoterapie, educatie, mass - media si bineinteles asistenta sociala. Atractivitatea metodelor de grup este explicabila prin complexitatea proceselor de natura psihosociala care sunt activate.

Insasi definitia grupurilor (Margaret Hartford, 1971), ne poate sugerea cateva dintre motivele succesului de care se bucura metodele de grup.
Obiectivele acestor grupuri se realizeaza prin intermediul activitatilor care sunt efectuate cu placere si au efecte recreative.
Cel mai adesea, astfel de activatati se initiaza spontan, fara interventia vreunui lider din afara grupului de participanti. Ceea ce ar putea oferi o organizatie cu profil social, ca raspuns la diveresele initiative ale clientilor, ar fi de, exemplu, un spatiu adecvat, diverse echipamente, sau mijloac de transport, daca este vorba de o iesire in natura.

Pe de alta parte, unele organizatii se pot specializa tocmai in a oferi astfel de mijloace logistice pentru a stimula participarea anumitor categorii de clienti la activitati recreative, ca alternativa la petrecerea timpului pe strada sau ca mijloc de preventie a comportamentelor delincvente.Alte grupuri cu caracter recreativ, pot fi conduse de profesionisti, mai ales atunci cand este vorba de organizarea competitiilor sportive, a expozitiilor de arta si artizanat, sau alte activitati similare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.