Metode de proiectare a filtrelor numerice

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_C
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Implementarea filtrelor nerecursive (cu raspuns finit la impuls) FIR este relativ simpla. Forma directa de implementare rezulta din relatia:
unde H[z] este functia de transfer, iar h[n] este functia pondere a filtrului FIR considerat. Structura acestuia este cea din figura 6.13. Un sistem cu o astfel de structura se mai numeste si filtru transversal.
Daca H[z] se exprima sub forma unor produse de polinoame de gradele 1 si 2 in z-1 se poate obtine si pentru FIR o structura in cascada.
Pentru cazul in care este specificata forma functiei de transfer se poate realiza aproximarea ei prin polinoame de interpolare.
O modalitate de interpolare se poate obtine daca se cunoaste H[z] in N puncte echidistante de pe cercul unitate, adica daca se cunoaste caracteristica de frecventa a sistemului in cele N puncte.
Pentru a demonstra cele afirmate in paragraful de mai sus, se porneste de la ideea ca transformata z a unei secvente aperiodice x[n] cu durata finita poate fi reconstituita in tot planul z daca se cunosc doar esantioanele de pe cercul unitar.

In relatia de definitie a transformatei z se inlocuieste secventa x[n] conform relatiei de definitie a transformatei Fourier discreta inversa, astfel:Dupa cum s-a aratat, o modalitate de realizare a unui filtru nerecursiv FIR este oferita de relatia de interpolare (6.27).
O alta modalitate consta in aproximarea unui filtru analogic printr-un filtru numeric si apoi trunchierea secventei acestuia astfel incat sa se obtina o functie de pondere cu un numar finit de termeni (filtru cu raspuns finit la impuls).

Ecuatia (6.83) de mai sus are aceeasi solutie ca si mai sus, avand forma din relatia (6.82).Daca N este par, variabila nu are valori intregi, iar daca N este impar, atunci are valori intregi.
Se introduce expresia (6.80) in relatia (6.71) si se obtine raspunsul in frecventa al unui filtru FIR care asigura o caracteristica de faza liniara (se grupeaza termenii egal departati de capete):
Pentru ca din sa se obtina o functie de pondere cu un numar finit de termeni, adica un filtru cu raspuns finit la impuls, se realizeaza trunchierea acestei secvente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.