Metode de protectie impotriva coroziunii

Trimis la data: 2009-04-13 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nadia ristescu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coroziunea este fenomenul de distrugere spontana a metalelor si aliajelor in cursul actiunii lor cu mediul inconjurator. Coroziunea este un proces spontan caracterizat prin variatia entalpiei libere negative. Este un proces eterogen deoarece se produce la limita dintre faze diferite. Prin coroziune reteaua cristalina metalica se distruge metalul trecand sub forma de ioni metalici in mediu coroziv sau sub forma de compusi. Acesti compusi in anumite conditii dependente de natura metalului, a mediului coroziv si a conditiilor fizice ale procesului pot sa adere pe suprafata metalului si sal protejeze importriva coroziunii.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Dupa mecanism exista 3 tipuri : chimica, biochimica, electrochimica.
Cea chimica se supune legilor cineticii chimice in sistem eterogen si nu este insotita de generare de curent electric. Cea biochimica este varianta coroziunii chimice si se produce sub actiunea microorganismelor. Cea electrochimica respecta legile cineticii electrochimice si este insotita de generare de curent electric.
2. Dupa aspectul fenomenului exista coroziune: generale (uniforma, neuniforma) si locala (in puncte, pete , plagi)

3. Dupa mediu exista coroziune : in gaze, in electroliti, in neelectroliti (in atmosfera umede, in sol umed, in baze acizi sau saruri) Cantitativ coroziunea se masoara prin viteza de coroziune definita drept masa de metal pierduta pe unitatea de suprafata si timp. In coroziunea electrochimica reactia este insotita de curantul electric , masa metalului pierdut si se calculeaza cu legea lui Faraday.Decarburarea otelurilor - scaderea continutului de C din stratul superficial al otelului datorita reactiei cementitei cu H2, O2, CO2. aparitia fierului pulbere si a gazelor determina scaderea rezistentei superficiale a otelului.

Fragilizarea de hidrogen - H2 ataca otelurile si cuprul . asupra otelului actioneaza prin decarburare si prin reducerea oxizilor metalici dizolvati in otel. Asupra cuprului actioneaza prin reducerea oxidului de cupru dizolvat in el. H2 patrunde in material dea lungul legaturilor metalice sub forma de atom. Produsii de coroziune raman in interiorul materialului provocand tensiuni interne. Este o coroziune foarte periculoasa deoarece aparent nu sunt modificari iar in timp se pot produce fisurari sau ruperi ale instalatiilor metalice. In plus Cu isi pierde complet elasticitatea.

Coroziunea electrochimica - se produce in medii bune conducatoare de electricitate, apenaturale, atmosfera umeda, sol umed, solutii de acizi,baze sau saruri. este o reactie redox insotita de generare de curent electric. Reactia de oxidare se numeste reactie anodica si reactia de reducere se numeste reactie catodica. Reactia anodica : R.OxiDARE a metalului supus coroziunii deci consta in ionizrea lui. Deci reteaua cristalina se distruge.

Metalul trece in mediu coroziv ca ion pozitiv. Acesti ioni in anumite conditii care tin de metal mediu, conditii fizice pot forma oxizi, hidroxizi sau saruri greu solubile care pot sa aiba actiune protectoare asupra metalelor.Reactia catodica este o reactie de reducere a unui agent din mediu coroziv care castiga electroni pierduti prin oxidarea metalului si care se numeste depolarizant.Deci reactia anodica depinde de natura metalului dar intotdeauna este ionizarea lui iar reactia catodica depinde de natura mediului coroziv.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.