Metode generale de preparare a catalizatorilor

Trimis la data: 2010-02-12
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Costin Munteanu
Dimensiune: 141kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Toti catalizatorii sunt solide termodinamic instabile, care tind sa ajunga la starea stabila, acesta fiind motivul pentru care ei imbatranesc, respectiv isi pierd activitatea.
Deci, daca sunt solide termodinamic instabile, inseamna ca prin modificarea parametrilor reactiei de geneza, se asigura acumularea de energie libera superficiala.
Excesul de energie libera a catalizatorului este diferenta dintre energia libera a solidului activ catalitic si energia libera minima corespunzatoare starii termodinamice stabile:

Cursuri similare:

Maturarea este un proces hidrotermal in care sistemul precipitat evolueaza spre stari termodinamice stabile. Daca este un microcristal, se unesc mai multe cristale pentru a da cristale mai mari, iar daca este un amorf poate incepe sa cristalizeze. Se poate face de obicei sub presiune si este hidrotermala, adica se realizeaza in medii apoase. Aceasta etapa nu este specifica tuturor tehnologiilor, este specifica pentru obtinerea zeolitilor de sinteza.

Precipitatele cristaline Sunt organizate geometric, nu au o porozitate semnificativa si contin adesea molecule straine de provenienta (NH3, H2O). Ele provin din solutii saturate sau suprasaturate prin doua etape:de germinare (nucleere sau aparitia germenilor de cristalizare)
de crestere cristalina.este o etapa in care se asociaza numar mic de ioni sau molecule ce formeaza un agregat microscopic solid.
Este asocierea particulelor din solutie (ioni sau molecule) la acest agregat deoarece asocierea reprezinta un pas energetic identic cu cel urmator din care rezulta compusi tridimensionali.

Cresterea cristalina presupune un transfer de masa. Deci, exista germenul de cristalizare, iar particulele din solutie, din preajma lui i se asociaza si astfel solutia din vecinatatea cristalului se dilueaza (nu mai este saturata). Prin transfer de masa alte particule migreaza din solutie realizand un curent de difuzie cu tendinta de a uniformiza concentratia mediului.Precipitatele amorfe

Sunt intalnite in cele mai frecvente cazuri in fabricarea catalizatorilor. Presupunem un stadiu prealabil de solutie ce contine micele, care datorita sarcinilor electrice de la suprafata acestora ce creaza forte repulsive, nu se pot asocia pentru a conduce la particule plurimicelare. Aceste micele rezulta prin reactii de polimerizare sau de policondensare din produsii primari ai reactiei de precipitare.
Ex In urma unei reactii de policondensare, crescand masa moleculara a compusului pana la formarea unor micele sau particule coloidale care ulterior pot forma agregate polimicelare si in final precipitate geliforme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.