Metode grafologice de interpretare a comunicarii scrise

Trimis la data: 2010-01-03
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Cotmeanu Angela
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice persoana se individualizeaza prin felul sau de a scrie, mai mare sau mai mic, mai drept sau mai inclinat, toate aceste particularitati determinand trairi, planuri si chiar stiluri de viata. Exista mai multe categorii de scrieri, iar fiecare dintre acestea exprima un alt tip de personalitate: a) Scrierea mare (literele minuscule depasesc trei milimetri). Acest mod de a scrie exprima de obicei elanul persoanei respective, entuziasmul, exaltarea, independenta, dorinta de a trai, de a face planuri mari. Din punct de vedere al sentimentelor, scrierea mare desemneaza o personalitate puternica, demna. Dar acet mod de a scrie poate eprima si unele laturi negative, cum ar fi orgoliul prea mare, vanitatea.

Cursuri similare:

In ceea ce priveste directia scrierii, aceasta poate fi interpretata in functie de orientare - spre dreapta sau spre stanga, directia randurilor, aliniere si inclinatie. In general, inclinarea spre dreapta este interpretata prin bunatate, dezinteres, dar intr-o scriere negativa poate insemna graba, lipsa de vointa. Prin comparatie, inclinarea spre stanga desemneaza independenta, dar si egoism, interes.

Aceste tendinte de inclinatie pot fi interpretate atunci cand:
- depasantele superioare tind spre dreapta - in acest caz, ele marcheaza optimismul, dorinta de cunoastere;
- depasantele superioare tind spre stanga - exprimand o trecere in revista a evenimentelor din trecut, o analiza a sentimentelor anterioare;

- apare in zona mediana o orientare spre dreapta - ceea ce poate semnifica deschiderea spre lumea exterioara, iar cand apare o orientare spre stanga, poate fi interpretata ca egoism, aviditate;
- apare in zona inferioara o crestere a tendintei spre dreapta - ceea ce ar insemna agresiune, instinct, iar o crestere a tendintei spre stanga ar putea insemna egoism, introversiune.
Viteza reprezinta un alt indice al particularitatilor de scriere si poate da nastere unor interpretari semnificative.

Astfel, in cazul trasaturilor lungi, viteza este mai mare, iar miscarile de la stanga la dreapta sunt mai rapide. Prin comparatie, miscarea la schimbarea directiei, precum si miscarea la inceputul si sfarsitul randului sunt mai lente. Scrierea lenta presupune, iar cea rapida mai mult de 180 de litere pe minut. Scrierea rapida (presupune mai mult de 180 de litere pe minut): este inclinata spre dreapta, cu depasantele alungite si cu buclele depasanelor inferioare deplasate spre dreapta; grad de legatura crescut; amplificari ale literelor; scriere ascutita; litere executate cu neatentie; directia minusculelor ascendenta. Scrierea rapida exprima, in sens pozitiv, agilitate, iar in sens negativ, agitatie.

Scriere lenta (presupune aproximativ 100 de litere pe minut): este o scriere inclinata variabil, ingrijita, cu schimbari de directie, stransa, accentuand finala spre stanga, cu grad de legatura redus. Scrierea lenta inseamna, in sens pozitiv, siguranta, stapanire de sine, iar in sens negativ, indolenta. Un alt factor interpretabil il reprezinta continuitatea, in functie de aceasta existand o scriere inlantuita (legaturi neobisnuite); o scriere grupata (cuvintele sunt formate din doua sau mai multe grupuri de litere) si o scriere nelegata (literele sunt separate).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.