Metode si principii ale stiintei administratiei

Trimis la data: 2009-07-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Malvina Fedorovici
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Metoda sau metodologia inseamna un mod organizat, sistematizat de gandire si activitate si implica o directie susceptibila de a fi definita si urmata cu regularitate in operatiunile mintale. Metodologia, in general, reflecta complexitatea vietii sociale pe care omul cauta sa o cunoasca mai bine, iar continutul sau este independent de obiectul cercetarii. Ansamblul metodologic se afla intr-o continua evolutie, pe masura amplificarii domeniului de investigare si de cunoastere. Metodologia este unitara, si urmareste un obiectiv dublu: cunoasterea si actiunea.

Cursuri similare:

Alaturi de metodologia cunoasterii exista o metodologie a actiunii. In aceasta conceptie, metodologia constituie folosirea coerenta a diferitelor mijloace, in vederea obtinerii unui rezultat. Prin prisma acestui continut dual, metodologia se gaseste implicata in actiunea dinamica si contribuie la cercetarea eficientei. Finalitatea sa consta in a contribui la o mai buna cu-noastere pentru a actiona mai bine.
Metodologia cunoasterii in administratia consta dintr-un ansamblu de mijloace si proceduri utile, pentru a studia si intelege faptul si fenomenul administrativ.

A aplica metodologia cunoasterii la obiectul de cercetare alcatuit de administratie, inseamna a constitui un sistem coerent de investi-gare, care asigura posibilitatea de a percepe si intelege realitatea administrativa din oricare domeniu.
A percepe, a sesiza cu ajutorul gandirii, obiectul administratiei inseamna delimitarea domeniului de investigare si descoperirea elementelor sale constitutive. Metodologia cunoasterii faciliteaza intelegerea realitatii administrative si implicit definirea obiectului cercetat.

Insasi notiunea de metoda in administratia publica apare ca rezultatul unui proces de teoretizare si generalizare. Temeiul generalizarii il constituie activitatea specifica domeniului administrativ, referitoare la rezolvarea problemelor concrete. Din punct de vedere metodologic, in administratia publica se pot distinge metode de cercetare a administratiei si metode de organizare a acesteia. In demersul sau, cercetatorul care studiaza administratia publica trebuie sa aiba in vedere doua probleme:

In privinta delimitarii domeniului de cercetare, studiile consacrate administratiei pot fi impartite in doua categorii si anume: partiale si globale.In cadrul studiilor partiale intra monografiile de diferite tipuri care abordeaza: un serviciu, un grup de servicii sau o directie administrativa, un corp de functionari publici, administratia urbana sau cea rurala, administratia locala, etc. In categoria studiilor globale (de ansamblu)se includ lucrari cu caracter general, tratandu-se in mod sistematic, ansamblul problemelor administratiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.