Metode si procedee utilizate in controlul financiar

Trimis la data: 2010-03-01
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin dumitriu
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Controlul privit ca forma de cunoastere a activitatii economico-financiare are in vedere atat interesele agentului economic bazate pe profit, interesele tertilor cat si interesele statului.
Pentru aceasta este necesara o informare dinamica si reala pentru a se putea in final emite concluzii de valoare si implicit luarea unor decizii de calitate.
Activitatea economico-financiara fiind intr-o continua perfectionare este necesar crearea unui sistem metodologic de control cu ajutorul caruia sa se oglindeasca realitatea, legalitatea si eficienta.

Cursuri similare:

Metodologia de control apare astfel ca un sistem integrat, ca un ansamblu de instrumente care se interconditioneaza reciproc, acestea variind in functie de natura controlului precum si de sursele de informari si posibilitatile intelectuale de interpretare a persoanelor care efectueaza controlul.

Metodologia de control se poate defini ca fiind un ansamblu de procedee de cercetare, de cunoastere si perfectionare a activitatii economico-financiare care presupune: studiu documentar inainte de declansarea verificarii asupra activitatii economico-financiare ce urmeaza a fi controlata; controlul efectiv total sau partial in functie de volumul activitatii economice; controlul documentar contabil, controlul faptic, analiza economico-financiara si finalizarea constatarilor controlului.

Controlul financiar presupune verificarea unei activitati economice, a unui proces economic, a unei operatiuni economice, avand ca scop stabilirea evolutiei acestora, cresterea realizata in raport de programul si obiectivele fixate sau cu normele ce reglementeaza domeniul.Pentru realizarea unei asemenea cerinte, controlul utilizeaza procedee, tehnici si instrumente in cercetarea fenomenului economico-financiar, ceea ce denota o abordare metodica a realitatii economice.

In literatura de specialitate, notiunea de metoda este definita in general ca fiind un ansamblu de procedee, tehnici prin care se cerceteaza fenomenele, procesele economice pentru a scoate in relief o situatie de fapt. Ea provine de la latinescul "methodus" care inseamna mod de actiune, cale de urmarit. In filozofie, metoda este descrisa ca fiind "mersul rational al gandirii catre adevar".
Apare astfel ca metoda controlului financiar, ar tine de gandirea abstracta, in realitate controlul financiar fiind activitatea cu un pronuntat caracter practic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.