Metode si tehnicii de evaluare - Abordarea prin comparatie

Trimis la data: 2018-03-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 0
Autor: noname.0503
Dimensiune: 392kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuprins:

Caracteristicile evaluarii prin comparatie
Definirea si alegerea multiplicatorilor
Elementele de comparatie si criteriile de comparabilitate
Metodele abordarii prin comparatie
Caracteristicile evaluarii prin comparatie

Consta in determinarea valorii actuale a unei proprietati prin compararea cu preturile unor proprietati similare tranzactionate pe piata.

Acest proces presupune analiza tranzactiilor cu firme similare si relevante, compararea acestor intreprinderi cu cea evaluata si estimarea valorii prin utilizarea unor chei de conversie (numite si multiplicatori sau rate de valoare): Pretul actiunii (valoarea de piata a capitalului) Multiplicator = -----------------------------------------------------------

Parametru economic relevant Valoarea intreprinderii evaluate (V0) se va determina astfel: V0 = Pe x Vpc / Pc = Pe x M unde: Pe - parametru economic relevant al intreprinderii de evaluat Vpc - valoarea de piata a capitalului intreprinderii comparabile Pc - parametru economic relevant al intreprinderii comparabile M - multiplicatorul.

Abordarea prin comparatia de piata se bazeaza pe principiul substitutiei, care presupune ca, in cazul existentei unor alternative, investitorul va prefera cel mai mic pret la riscuri egale, respectiv un cumparator informat nu ar plati mai mult pe un bun decat costul de achizitie a unui bun comparabil ca rentabilitate si risc.

Abordarea prin comparatie stabileste limitele valorii de piata a actiunilor prin analiza preturilor platite, in mod normal, pentru actiuni la firme concurente cu cea evaluata. In vederea selectiei bazelor de comparatie, trebuie identificate motivatiile partilor implicate in tranzactie. Preturile de vanzare care reflecta alta motivatie decat cea tipica participantilor pe piata trebuie sa fie eliminate. Aceste preturi vor fi analizate prin utilizarea unor unitati de comparatie adecvate, fiind ajustate in functie de deosebirile dintre firmele comparabile si firma evaluata.

Aplicarea acestei abordari necesita existenta unor informatii de piata suficiente, precum si un anumit grad de stabilitate pe piata, pentru a asigura relevanta bazelor de comparatie folosite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.