Metodele cercetarii de marketing

Trimis la data: 2010-05-17 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreea_A Dimensiune: 100kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Observarea este definita in cercetarea de marketing ca fiind procesul sistematic de inregistrare a modalitatilor de comportament ale oamenilor, obiectelor, precum si a evenimentelor fara ca observatorul sa comunice intr-un fel sau altul cu cel care manifesta comportamentul respectiv.Obiectul observarii il poate constitui:
- comportamentul de cumparare intr-un spatiu comercial:deplasarea, cercetarea produselor, cantitatea cumparata;
- comportamentul verbal: discutiile cu vanzatorii, discutiile intre clientii care stau la rand;

Putem observa oameni, obiecte, fenomene, evenimente, utilizand fie observatori umani, fie mecanisme si aparate special concepute.
Astfel, putem distinge: observarea umana si observarea mecanica
Observarile umane sunt indicate pentru acele situatii sau comportamente care, in general, nu sunt previzibile pentru cercetatori. Observarile mecanice sunt realizate de diferite aparate
(contoare de trafic, scanere).

Sunt indicate pentru inregistrarea acelor situatii si comportamente care sunt de rutina, repetitive.
Si observarile umane si cele mecanice pot fi facute cu sau fara cunostinta celui supus observarii. Atunci cand vorbim de observare fara cunostinta subiectului supus observarii, intre observator si subiect nu exista absolut nici un sistem de comunicare.
Pot exista astfel doua tipuri de observari: observari vizibile si

observari ascunse.
Observarile vizibile iS atunci cand prezenta observatorului este evidenta pentru cei care sunt observati.
Observarile ascunse iS apar atunci cand subiectii nu-si dau seama ca sunt observati. Observarile ascunse reduc la minim erorile din partea subiectilor.In functie de modalitatea de masurare, exista observari directe

si observari indirecte.
Observari directe - presupun masurarea comportamentului in momentul in care acesta se manifesta in mod efectiv.
Observari indirecte - presupun analiza unor comportamente anterioare, pornind de la masurarea unor efecte ale comportamentelor respective.
Dupa gradul de control al mediului de desfasurare a observarilor, avem:- observari care au loc in mediul firesc, natural;- observari care au loc in mediul controlat de observator. De exemplu: laboratoare destinate masurarii reactiilor de ordin psihologic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.