Metodele de determinare a preturilor

Trimis la data: 2010-09-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_A
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Costul si pretul au natura economica comuna, ambele exprimand consumul de munca sociala. In acelasi timp costul reprezinta partea cea mai mare a valorii unei marfi, cealalta parte fiind alcatuita din profit, accize, TVA, adaos comercial. Potrivit SNC 3 "Componenta consumurilor si cheltuielilor intreprinderii", costul productiei care sta la baza determinarii pretului reprezinta consumurile care se atribuie produsului finit si serviciilor prestate. Consumurile totale (TC) reflecta resursele utilizate pentru fabricarea produselor si prestarea serviciilor in scopul obtinerii unui venit. Structura consumurilor totale poate fi reprezentata din doua aspecte:

Cursuri similare:

La finele perioadei de gestiune, consumurile indirecte de productie se repartizeaza in functie de o anumita baza de repartizare (cantitatea de produse fabricate; consmurile de materiale, etc.)
In functie de al doilea criteriu, consumurile totale se divizeaza din :
Consumurile variabile (VC) sunt acele consumuri care se modifica in raport cu volumul productiei, lucrarilor executate, serviciilor prestate.Consumurile fixe (constante) (FC) sunt acele consumuri care raman constante intr-un anumit diapazon de modificari, indiferent de variatia volumului productiei sau activitatii de afaceri a personalului de conducere.

La fel problematica determinarii pretului impune utilizarea COSTULUI MARGINAL (MC) care este definit ca costul suplimentar antrenat pentru producerea unei unitati aditionale (suplimentare) de bun.
MC = aTC/ aQ Metodele de determinare a pretului in baza costului sunt:
METODA COSTULUI COMPLET (TOTAL) Esenta si modul de aplicare: se determina costurile totale prin suma dintre consumurile directe si indirecte (sau fixe si variabile), la care se adaoga o marja de profit ce corespunde efortului depus si riscului asumat.

Marja trebuie dimensionata astfel incat sa nu constituie o atractie de a intra in ramura pentru noii concurenti. Pentru anumite articole de consumuri, precum si pentru rentabilitatea anumitor produse statul stabileste plafoane sau limiteaza marimea. Metoda orientata spre recuperarea investitiilor, "target rate of return pricing" (rentabilitatea dorita a capitalului).

Aceasta metoda se foloseste de catre firmele care detin o pozitie dominanta pe piata si care pot impune un pret concurentilor lor. Metoda presupune calcularea unei marje de profit in functie de randamentul dorit al capitalului utilizat. Firmele isi fixeaza ca obiectiv o anumita rata a randamentului capitalului, pe care o convertesc intr-un procent, obtinand marja profitului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.