Metodologia cercetarii resurselor umane

Trimis la data: 2010-08-07
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela_S
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Metodologia cercetarii resurselor umane se finalizeaza in psihodiagnostic , este un curs tehnic.
Metodologie = provine din greaca si inseamna cale , drum, poteca.
O buna parte din caile utilizate de r. u provin din psihologia experimentala, muncii, organizationala si psihodiagnostic. In baza acestei metodologii se realizeaza studii experimentale/ de diagnostic , care sunt modalitati de a intelege de ce se intimpla , de ce se intimpla in Univers? ia ce este absenteismul? De ce se intimpla migratia de personal?

Cursuri similare:

Specific este faptul ca nu se intervine in nici un fel in manifestarea activitatii observatului ( doar atunci cind observam calitatile de natura cognitiv- mnezice).In psihodiagnoza observarea este intotdeuna externa nu interna , deoarece are incarcatura subiectiva si se refera la noi insine . Introspectia , chiar daca nu este folosita in r. u , ramane o metoda de lucru in psihologie- psihanaliza, terapie, filozofie.
Desi stiinta cere sa renuntam la introspectie nu prea reusim. Ex. : rezultatele brute ale unei testari devin note standard iar ele se reflecta in profilul psihoprofesional al persoanei. In acest profil utilizam si introspectia.

Potentialul de dezvoltare este foarte important in profilul psihoprofesional , dorim ca persoana sa se dezvolte.
Bonardait ia procesul de observare este perturbat de 4 dificultati/ crize , care afecteaza munca de investigare psihodiagnostica.
Spiritul de analiza critic se operationalizeaza prin analize de tip algoritmic si euristic , fata de unele manifestari ale observatului; raportam manifestarea observatului la activitatea grupului social sau profesional din care face parte (comparatie) ; capacitatea de discernamant a observatului fata de naturaletea manifestarilor observatului ( care este conduita naturala si care este cea simulata).

4. Interpretarea datelor obtinute prin observare este dificila deoarece faptul psihic sau activitatea manifestata de subiect este integrata unui complex de trairi subiective ale observatului. Nu observam elementele de natura psihologica in forma lor simplista , ca manifestari singulare , ci doar complexe de manifestari din care trebuie sa deducem cit inseamna una si cit alta.
Ex. Observarea calitatilor relationale - in relatia cu sefii, colegii, subordonatii => comportamentele manifestate sunt defapt un ansamblu / complexe de manifestari psihologice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.