Metodologia identificarii criminalistice - tehnica criminalistica

Trimis la data: 2009-04-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 94
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor Marinescu
Dimensiune: 176kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Identificarea unor persoane sau obiecte, privita in sensul ei cel mai larg - proprie multor domenii ale stiintei - reprezinta elementul definitoriu al investigatiilor criminalistice. Prin rezonanta sa practica, acest proces detine un loc bine conturat, de maxima importanta in ansamblul cercetarilor criminalistice. Pe buna dreptate se spune despre identificare ca reprezinta "problema centrala a investigatiilor criminalistice"1. Raportandu-se la necesitatile practice, in literatura de specialitate se invedereaza ca acest gen de activitate este "indisolubil legat de actul de justitie"2. Identificarea criminalistica nu trebuie inteleasa ca reducandu-se numai la activitatea de laborator, dupa cum nici Criminalistica nu se confunda cu componenta sa tehnica, confuzie facuta chiar si de practicieni ai dreptului.

Cursuri similare:

Identificarea unei persoane este posibila nu numai prin intermediul unor metode tehnice, ci si pe baza declaratiilor unui martor ocular sau ale victimei, in cadrul unor activitati procedurale, cum este, de pilda, recunoasterea din grup efectuata in conformitate cu reguli tactice criminalistice. Toate acestea au ca finalitate determinarea a ceea ce denumim sintetic "fapte si imprejurari ale unei cauze penale".
Potrivit teoriei generale a identificarii criminalistice, acest proces este posibil datorita perceperii realitatii obiective si sesizarii proprietatilor, a trasaturilor caracterisAZtice unei persoane sau unui obiect, ce se individualizeaza in raport cu alte fiinte sau lucruri asemanatoare.

Ne aflam in prezenta recunoasterii de persoane ori obiecte, rezultata dintr-un proces de gandire prin care s-au comparat caracteristicile mai multor obiecte, in vederea stabilirii identitatii sau neidentitatii lor3.Spre deosebire de alte domenii, identificarea criminalistica impune recunoasterea unui obiect concret, ce poate avea elemente sau insusiri de natura sa-1 apropie de alte obiecte asemanatoare, de acelasi gen sau specie, dar care se deosebeste de toate acestea prin trasaturi ce-1 fac sa fie identic numai cu sine insusi.

Prin identitate se intelege insusirea unei persoane, a unui obiect sau fenomen de a-si manifesta individualitatea in timp si spatiu, prin caracteristicile fundamentale, neschimbatoare, ce le deosebesc de toate celelalte si le determina sa ramana ele inAZsele pe intreaga durata a existentei lor1. Precizam ca prin identic trebuie sa vedem un concept aplicabil la ceea ce este unic, raportat la o persoana sau un obiect (sau chiar un fenomen), inclusiv la obiecte de gandire2.

Conditiile pe care caracteristicile fundamentale de individualizare a persoanei sau obiectului trebuie sa le indeplineasca, sunt:
a. Pentru stabilirea identitatii nu este absolut necesar sa se apeleze la toate trasaturile obiectului identificarii, fiind suficiente caracteristicile esentiale prin care acestea se individualizeaza si se distanteaza de celelalte obiecte.b. Desi identitatea presupune durata in timp a trasaturilor particulare, dublata de relativa lor stabilitate, in practica criminalistica exista cazuri de identificare pe baza unor caracteristici temporare.

De pilda, intr-o infractiune de omor, autorul a fost identificat datorita unui fragment de urma de cizma de cauciuc, descoperit langa cadavru. in urma se observa, in afara caracteristicilor generale, si urma unui corp dur fixat intre nervurile tocului cizmei. Procedandu-se la cercetarea incaltamintei persoanelor suspecte, s-a ajuns la o cizma in al carei toc se afla prinsa intamplator o piatra3.
c. Identificarea nu trebuie interpretata intr-un mod fixist, ci dialectic, intrucat orice lucru, orice element caracteristic al acestuia se afla in permanenta miscare si transformare, fiind supus actiunii si influentei unor factori externi sau interni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.