Metodologia introducerii unui nou medicament in terapeutica

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 120
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicolae_I
Dimensiune: 156kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Scopul cercetarii chimico-farmaceutice moderne consta in realizarea unor noi medicamente cat mai eficiente si cu o toxicitate cat mai redusa.
Pentru a realiza aceste obiective, dupa elaborarea unei structuri chimice si sinteza acesteia in laborator, substanta respectiva pentru a ajunge in stadiul de medicament trebuie sa parcurga etape foarte riguroase.
I. Cercetarea preclinica (1 - 3 ani)
Se realizeaza pe animale de laborator cuprinzand specii diferite, sanatoase sau cu modificari cat mai apropiate de starea patologica la om.
Cercetarea preclinica cuprinde:
Pentru prevenirea si tratamentul bolilor sunt utilizate diferite mijloace si metode cunoscute sub denumirea generica de remedii.
Remediile sunt mijloacele care exercita un efect favorabil asupra organismului determinand vindecarea sau prevenirea unei boli. Remediile pot fi: psihice (sugestia, hipnotismul), fizice (caldura, radiatia solara, razele UV, razele X, ultrasunetele, curentul electric de diferite tensiuni, tratamente balneo - terapeutice) sau chimice (cele mai utilizate). Remediile chimice, cunoscute sub denumirea de medicamente sunt administrate sub diferite forme farmaceutice bolnavului, pe cale generala sau pe cale locala.

Medicamentul sau agentul terapeutic este orice substanta sau o asociere de substante utilizate cu scopul tratarii, ameliorarii sau prevenirii unei boli sau a modificarilor functionale la om sau animale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.) a dat pentru medicamente mai multe definitii. Una dintre acestea este formulata astfel: medicamentul este orice substanta sau asociere de substante care modifica un proces fiziologic sau patologic, in beneficiul celui care-l foloseste sau orice substanta sau combinatie de substante care poate fi administrata la om sau animale in vederea stabilirii unui diagnostic sau a refacerii, corectarii sau modificarii functiilor fiziologice.

Orice medicament administrat in cantitate mai mare decat cea permisa sau in conditii necorespunzatoare poate deveni un toxic.
Clasificarea medicamentelor se face dupa diferite criterii:
1. Dupa conceptia terapeutica se disting:
a) medicamente alopate (allos = altul + pathos = boala)
Sunt concepute dupa medicina clasica si reprezinta majoritatea formelor farmaceutice utilizate in terapeutica.

Prescrierea medicamentului alopat se bazeaza pe conceptia lui Hipocrate: "contraria contrariis curantur" = ceea ce este contrar vindeca = legea contrariilor considerandu-se ca medicamentul actioneaza asupra bolii ca un antidot determinand vindecarea.
Metodei alopate i se pot adauga: fitoterapia (care utilizeaza ca remediu numai plante medicinale), aromoterapia (sunt utilizate uleiuri volatile) precum si opoterapia (care utilizeaza organe sau tsuturi de animale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.