Metodologia si metodica cercetarii

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia Decu
Dimensiune: 75kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Transmiterea unor cunostinte teoretice implica utilizarea unor elemente specifice limbajului stiintific, cum sunt cele de notiune, concept, definitie, dimensiune, indicatori, operationalizare, functionare, structura etc., care, daca nu sunt bine precizate, risca sa induca multe confuzii greu de stapanit ulterior.

Cursuri similare:

Pentru viitorul specialist in domeniul afacerilor este foarte important sa-si formeze o gandire alternativa, care sa-i permita sa identifice, din ansamblul informatiilor si cunostintelor disponibile la un moment dat in domeniul de activitate, pe acelea care sunt obiective si relevante pentru rezolvarea unei situatii particulare. El trebuie sa-si insuseasca limbajul stiintific pentru a putea privi critic atat produsele intelectuale de pe piata, cat si pe cele nestiintifice, pe care le poate utiliza ca informatie primara in propriul sau demers analitic.

Pentru a castiga mai multa rigoare si precizie in comunicarea cu profesorii si in elaborarea lucrarilor solicitate.
Metodologia este "gramatica" limbajului stiintific. La un curs, profesorul transmite cunostinte despre o anumita tema folosind regulile acestei gramatici, o anumita logica explicativa pe care adesea, studentul, in absenta unor prenotiuni metodologice, nu o constientizeaza ca atare.

Prin urmare, el va tinde sa retina doar cunostintele noi (informatiile) primite, pe care va fi tentat sa le reproduca, utilizand gandirea proprie, anterioara, neconstientizata si netransformata. La seminar sau la lucrarile scrise, studentul risca sa se raporteze exclusiv la cunostintele acumulate, mentinandu-si propria logica, adesea nestiintifica. Discursul rezultat va fi unul inexact, cantonat in sfera opiniilor nestructurate. Castigul sau se va limita la acumularea si sistematizarea unor cunostinte noi, riscand asstfel sa piarda dimensiunea creatoare prezenta la aceasta varsta, in procesul de formare si dezvoltare profesionala.

Pentru a putea copera eficient cu diversi specialisti
Desigur, nu toti vreti sa ajungeti cercetatori in cadrul unei institutii specializate. Este nevoie, insa, de un nivel minim de cunostinte despre metoda stiintifica, pentru a usura comunicarea ulterioara cu persoane specializate in cercetarea sociologica a domeniului afacerilor.

Cand comanzi un sondaj de opinie este bine sa ai deja un set de cunostinte de baza despre ceea ce inseamna: populatia tinta, reprezentativitatea unui esantion, elaborarea unui chestionar, ipotezele de lucru etc. - pentru a sti sa soliciti si sa pretinzi expertului sau institutului de sondaj date cat mai precise si mai relevante pentru tema aleasa.La acest curs, accentul se va pune pe constientizarea, invatarea si exersarea limbajului si metodei stiintifice, cunostintele propriu-zise de afaceri fiind prezentate doar ca problematizari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.