Metodologii moderne de realizare a sistemelor informatice

Trimis la data: 2010-10-12
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andreeab
Dimensiune: 262kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aplicata mai intai in domeniul programarii, abordarea orientata obiect s-a impus ca o noua paradigma informatica cu o utilizare din ce in ce mai larga. Vorbim astfel de programare orientata pe obiecte (sau obiectuala), baze de date orientate pe obiecte, analiza si proiectare orientata pe obiecte, metode de reprezentare a cunostintelor orientate pe obiecte.
Modelarea obiectuala a devenit astfel trasatura comuna generatiei actuale de metode de proiectare a sistemelor si aplicatiilor informatice de gestiune.

Cursuri similare:

Obiectul constituie componenta elementara intr-un sistem orientat pe obiecte. Acesta poate corespunde unui concept, unei abstractiuni sau unui lucru cu limite bine definite si cu semnificatie precisa in spatiul problemei studiate. Fiecare obiect poseda o stare, un comportament si o identitate.Starea caracterizeaza obiectul si este format din ansamblul de valori ale atributelor sau proprietatilor acestuia la un moment dat.

Comportamentul este definit de ansamblul de operatii pe care le poate executa obiectul. Comportamentul mai poate fi perceput si ca un set de responsabilitati asumate sau de servicii oferite altor obiecte. Comportamentul obiectului este definit de ansamblul operatiilor sale si depinde de starea in care se afla.Identitatea semnifica posibilitatea reprezentarii si conservari individualitatii fiecarui obiect, indiferent de transformarile sau schimbarile de stare pe care le suporta. Identificarea obiectelor se face datorita existentei lor inerente si nu printr-o proprietate sau grup de proprietati.

Distinctia dintre obiecte - respectiv desemnarea sau referirea unui anumit obiect - are un caracter uniform si independent de continut. Termenul "uniform" indica foarte clar ca identitatea unui obiect il separa pe acesta din ansamblul tuturor obiectelor, indiferent de tipul lor. Clasa descrie ansamblul, eventual infinit, de obiecte care au proprietati similare, comportament comun, relatii comune cu alte obiecte si aceeasi semantica. Gruparea obiectelor in clase este rezultatul abstractizarii, prin care se pleaca de la cazuri particulare.

Clasa abstractizeaza un grup de obiecte similare. Clasa cuprinde elementele comune obiectelor ce-i apartin, adica descrierea atributelor si a operatiilor. Fiecare obiect este o instantiere a clasei sale si contine numai valorile proprii corespunzatoare fiecarui atribut. in plus, fiecare obiect mentine permanent legatura cu clasa sa.
Ca instantiere a unei clase, orice obiect trebuie creat la un moment dat si poate disparea atunci cand nu mai este necesar. Operatiile corespunzatoare sunt denumite constructori si respectiv destructori.

Operatiile sunt de mai multe tipuri: construcAZtor, destructori, selectori, modificatori. In cursul existentei unui obiect, pot apare operatii ce modifica starea acestuia, numite generic modificatori si operatii de consultare a stirii, numite selectori.
Implementarea (maniera de executie) fiecarei operatii este memorata in cadrul clasei si constituie o metoda. Metoda este implemenAZtarea unei operatii de catre o clasa. Orice operatie are un argument implicit si anume obiectul caruia i se adreseaza. Obiectul invocat va obtine de la clasa careia ii apartine metoda corespunzatoare si o va aplica asupra datelor sale de stare. O operatie poate avea si alte argumente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.