Microbiologia alimentelor

Trimis la data: 2010-04-04
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 89
Autor: Oana Soare
Dimensiune: 165kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Microbiologia este stiinta care se ocupa cu studiul microorganismelor care se apre-ciaza ca sunt cele mai vechi, mai numeroase si diversificate forme de viata pe pamant.A-cestea sunt reprezentate de bacterii, ciuperci microscopice,virusuri,viroizi, prioinii,etc.,au de regula organizare unicelulara sau subcelulara si o structura relativ simpla.

Cursuri similare:

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare asexuate de tip procariot, caracterizate prin absenta structurilor intracelulare delimitate prin membrane, haploide, cu diviziune di-recta.Au o activitate metabolica proprie, datorita enzimelor cu ajutorul carora isi realizeaza reactiile metabolice de tip respirator sau fermentativ.

La o celula bacteriana se disting structuri esentiale fiecarei celule: nucleu,citoplas-ma,membrana citoplasmatica, ceea ce formeaza protoplastul si structuri neesentiale pentru existenta bacteriilor si prezente numai la unele specii.Capsula sau cel de-al treilea invelis, cilii sau flagelii si fibriile sau pilii.Sporul este o a doua forma de existenta intalnita numai la unele specii si este forma de rezistenta care apare atunci cand bacteria intalneste conditii nefavorabile multiplicarii.

Bacteriile din punct de vedere morfologic pot avea urmatoarele forme :
- principale -coc sferic sau oval;bacil -bastonas drept;vibrion- baston incur-bat si cu capetele ascutite;spirochet - un fir spiralat.
- intermediare - cocoida - coc usor alungit;cocobacil - bacil scurt cu cape-tele rotunjite;
- asimetrice - forma bombata la una sau la ambele extremitati, cu aspect de maciuca respectiv de haltere; forma lanceolata; forma neuniforma.

Bacteriile tipice au o lungime de 1 - 8 microni(A") sau micrometri(A"m) si o grosime de 0,1 -0,2 microni.Unele bacterii pot avea lungime de pana la 15 micrometri.Cele mai mici bacterii sunt micoplasmele si ricketsiile.In general exista o corelatie directa intre lungime si grosime.Astfel speciile din genurile Bacillus si Clostridium sunt cele mai lungi si cele mai groase.

Exista unele specii de bacterii care au in mod constant un anumit mod de grupare care uneori reprezinta un criteriu foarte util pentru identificarea lor.Modul de grupare este determinat de regula, de nedeslipirea celulelor dupa multiplicarea lor prin diviziune di-recta.Principalele moduri de grupare intalnite la bacterii sunt:
- diplo,in care celulele sunt asezate cate doua:diplococ(2 coci);diplobacili(2 bacili);

-strepto - celulele bacteriene sunt asezate in lant:streptococ(lant format din coci),streptobacil(lant format din bacili);
-tetrada -4 coci asezati sub forma a doi diplococi alaturati;
-sarcina- 8 coci asezati ca doua tetrade suprapuse;
-stafilococ- gramezi de coci asezati ca boabele unui ciorchine de strugure;
- in palisada, in grilaj - mai multi bacili asezati paralel ca dintii uni pieptene.
Reproducerea lor se face in general prin diviziunea simpla si mai rar prin inmugurire sau pe cale sexuala.

Hranirea lor se face prin absorbtie daca ne referim la modul de acces al substantelor nutritive in celula si poate fi de tip chimiotrof sau fototrof,daca luam in consideratie modul de asigurare a energiei necesara proceselor nutritive.Bacteriile care prezinta interes pentru patologia animala si umana sunt chimiotrofe iar cele specifice plantelor sunt fototrofe (1).

Bacteriile importante pentru industria alimentara sunt heterotrofe, necesitand pre-zenta unui substrat organic, insa sunt si multe specii saprofite, ce traiesc liber in natura;ca-re pot adesea determina degradari calitative ale alimentelor.

Conditiile de dezvoltare sunt foarte variate functie de:temperatura,pH, continut de apa,O2,CO2,etc. Functie de gen bacteriile sunt strict sau facultativ aerobe sau anaerobe.

Izolarea si identificarea microorganismelor care se pot intalni in alimente prezinta mari dificultati deoarece, de cele mai multe ori, alimentele sunt contaminate concomitent cu numeroase specii din cele mai diverse grupe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.