Microbiologia produselor alimentare si industriale

Trimis la data: 2010-04-04
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.64 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina Cartu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Multe aspecte ale vietii de zi cu zi sunt influentate de microorganisme pe cai diferite. Aspectele pozitive ale prezentei microorganismelor se regasesc in alimentele si bauturile pe care le consumam, in sinteza industriala a unor compusi, in extractia unor metale pretioase. Sintetizand, mentionam ca unele aplicatii ale microorganismelor se regasesc in:- Industria alimentara pentru producerea bauturilor alcoolice, a lactatelor, produselor de panificatie, producerea de otet, proteine utilizate ca suplimente alimentare, in special in hrana animalelor;

Cursuri similare:

Protejarea mediului se realizeaza prin bioremediere, treapta biologica in tratamentul apelor reziduale, fixarea azotului si compostarea resturilor menajere. Beneficiile pe care le are omul din utilizarea microorganismelor si modul in care sunt utilizate acestea la scara industriala, reprezinta aspecte care urmeaza a fi prezentate pentru fiecare din domeniile mentionate mai sus.

Asocierea microorganismelor si a produselor alimentare este asociata mai ales cu degradarea acestora, cu toate ca se cunoaste de mii de ani utilizarea drojdiilor in fabricarea painii si producerea berii. Nu ne gandim la implicarea acestora in producerea sosurilor, branzeturilor sau chiar a ciocolatei.Un pas important in utilizarea microorganismelor s-a realizat prin perfectionarea tehnicilor de izolare a acestora la sfarsitul sec . al XIX-lea care a facut posibila utilizarea culturilor pure in producerea de alimente.

De;I vinul poate fi obtinut din orice suc de fructe, producerea industriala se bazeaza pe sucul de struguri, fermentatia naturala a zaharului fiind produsa de drojdiile care se gasesc pe boabe. Pentru ca rezultatele nu sunt satisfacatoare, in industrie mustul obtinut din zdrobirea strugurilor este tratat cu dioxid de sulf pentru a omori microflora naturala si apoi este inoculat cu drojdia Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus. Fermentatia dureaza citeva zile la temp de 22-270 pentru vinurile rosii si la o temperatura mai scazuta pentru cele albe, dupa care vinul este separat de coji si ciorchini prin presare.

Urmeaza imbatranirea acestuia in butoaie de stejar, proces care dureaza cateva luni, timp in care se dezvolta aromele. Fermentatia malolactica este o fermentatie secundara care are loc la producerea anumitor sortimente de vinuri. Acidul malic este convertit la acid lactic, rezultand un produs secundar, care da aroma vinului.Mustul obtinut dupa desciorchinare si zdrobire are o compozitie chimica si biologica deosebit de complexa, care asigura conditii favorizante drojdiilor. Dintre acestea, mentionam:

importante cantitati de glucide reprezentate in principal din glucoza si fructoza in raport de 1:1, surse diferite de azot asimilabil, numeroase vitamine cu rol de factori de crestere pentru drojdii si bacterii malo-lactice. pH-ul mustului este acid (2,9 - 3,5) favorabil drojdiilor. Mustul are caracter reducator care favorizeaza microorganismele facultativ anaerobe. Adaosul de dioxid de sul favorizeaza procesele fermentative anaerobe, acest compus avand si efect antimicrobian.

Microbiota mustului provine din microbiota strugurilor, la care se adauga microbiota de contaminare, prin contactul cu utilajele de prelucrare. In conditii industriale se produce o crestere importanta a numarului de drojdii ale genului Saccharomyces, transferate de musculita de otet.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.