Microbiologia specifica produselor alimentare

Trimis la data: 2010-06-25
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia Beltea
Dimensiune: 343kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Microbiologia produselor alimentare, stiinta cu caracter aplicativ, are drept obiect de studiu cunoasterea naturii si activitatii metabolice a microorganismelor care pot contamina materiile prime, semifabricatele, produsele finite, in scopul prevenirii alterarii alimentelor sau a imbolnavirii populatiei prin consumul celor infectate cu microorganisme patogene sau toxigene, dar si studiul microorganismelor utile folosite drept culturi starter in fermentatii ce stau la baza biotehnologiilor alimentare.

Cursuri similare:

Lumea vie cuprinde, pe langa plantele verzi si o lume invizibila cu ochiul liber, dar vizibila la microscop. Este lumea microorganismelor. Ele se numesc asa pentru ca sunt extrem de mici, sub 0,1mm (se masoara in microni).Dintre microorganisme fac parte: bacteriile, algele, ciupercile precum si unele animale la fel de mici (protazoare, virusi, actinomicete).

Microorganismele traiesc peste tot, in sol, in aer, pe alimente, in corpul plantelor, al animalelor si al omului.
Clasificarea lor dupa unele caractere comune.
-Dupa modul de hranire deosebim :microorganisme autotrofe - se hranesc prin fotosinteza;microorganisme heterotrofe:saprofite - descompun materia organica moarta;parazite - traiesc pe organismele vii.

Dupa actiunea lor, microorganismele se po grupa in:
Microorganisme utile (nepatogene). Sub actiunea lor au loc urmatoarele procese:formarea branzei si a iaurtului;acrirea verzei si a muraturilor;obtinerea berii si a produselor de panificatie;curatarea apelor uzate din marile orase;curatarea petrolului care polueaza apele sau solul in mod accidental;imbogatirea solului cu saruri minerale;fixarea azotului atmosferic;topirea inului si a canepei in industrie;sinteza vitaminelor din grupa B in intestinul gros al omului;unele ciuperci traiesc pe parafina (un derivat din petrol) si elaboreaza proteine pe care omul le foloseste pentru hrana sa.

Actiunea patogena a unor microorganisme este combatuta de actiunea altor microorganisme. Antibioticele sunt substante obtinute din ciuperci ca mucegaiul verde-albastrui si au ca actiune stoparea inmultirii microbilor (antibiotic anti-viata).
Microbii s-au adaptat foarte repede si foarte bine la antibiotice, de aceea felul si cantitatea de antibiotice, timpul de administrare trebuie stabilite numai de medic pentru fiecare specie de microb in parte.

Microorganisme care nu ne sunt folositoare, dar nu sunt nici patogene
Aceste microorganisme provoaca pagube omului:altereaza alimentele;strica imbracamintea, incaltamintea, alte obiecte;modifica nefavorabil mediul ambiant, cand apar pe pereti camerelor.

Microorganismele din produsele alimentare se pot clasifica, in functie de temperatura, in:
a) microorganisme psihrofile cu optimul la temperatura camerei, 20-30oC;
b) microorganisme mezofile cu optimul la temperatura corpului omenesc (37oC), inclusiv microorganismele patogene;
c) microorganisme termofile cu optimul la temperatura curenta de coagulare a substantelor proteice (adica la peste 50oC) - microorganisme termofile.

Omul a descoperit metode de combatere a microorganismelor;respectarea unor norme de igiena simple privind pastrarea alimentelor la loc rece si acoperite, aerisirea camerelor, intretinerea obiectelor;pasteurizarea laptelui prin ridicarea temperaturii lui la 700 C timp de cateva minute;sterilizarea instrumentelor medicale (bisturie, foarfeci, pansamente) prin tinerea in cuve la temperaturi ridicate.

Atat in fabricarea, cat si in pastrarea si comercializarea multor produse alimentare sunt implicate microorganisme dintre cele mai diferite, cu actiune fie pozitiva, fie negativa pentru proprietatile, respectiv pentru calitatea produselor.Produsele alimentare, datorita compozitiei lor chimice, prezinta un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor, fiind o sursa excelenta pentru procurarea energiei si desfasurarea activitatii metabolice.

In acelasi produs, pot exista concomitent mai multe genuri si specii de microorganisme, dar se vor dezvolta acelea care au conditii optime de hrana, umiditate, pH, potential de oxido-reducere. Pana la un moment dat, predomina o anumita microflora, dar prin modificarea conditiilor de mediu, sub actiunea unora dintre microorganisme, incepe sa se dezvolte o alta microflora, care pana atunci s-a aflat in stare latenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.