Microclimatul interior al unei cladiri

Trimis la data: 2009-11-26
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_A
Dimensiune: 3837kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Confortul termic este definit de ASHRAE* (Standard ANSI/ASHRAE 55-2004) si de standardul ISO 7730:2005 ca fiind acea stare a mintii care exprima satisfactie in raport cu mediul inconjurator. Confortul termic se refera la suma de conditii ale mediului inconjurator, in cadrul carora perceptia mentala si fizica este de confort, fara eforturi din partea organismului pentru compensarea termica. Din punct de vedere al studiului notiunii de confort termic, se urmareste raspunsul uman la impactul climatic (O'Callaghan, P.W., 1978)

Cursuri similare:

Datorita faptului ca majoritatea oamenilor isi petrece mai mult de 70% in cladiri (incinte inchise), realizarea si mentinerea confortului termic reprezinta sarcinile de baza pentru inginerii specialisti in microclimat interior. Cladirile de locuit si cele din sectorul tertiar trebuie sa asigure posibilitatea efectuarii in conditii optime a muncii fizice, cele intelectuale, a recrearii, odihnei, in general a activitatilor pentru care sunt destinate cladirile respective cu o eficienta energetica ridicata.

Cladirile, indiferent de destinatia lor, sunt mari consumatoare de energie si in acelasi timp ofera oportunitati mari pentru ridicarea eficientei energetice, problema de mare actualitate in actualul context mondial. Imbunatatirea eficientei energetice atrage dupa sine si reducerea facturii energetice, o cerinta foarte importanta din punct de vedere economic.

Din cele enuntate mai sus rezulta ca microclimatul interior al unei cladiri trebuie sa fie rezultatul unei optimizari multicriteriale, avand in vedere atat confortul termic cat si economia de energie.
1.2. Notiuni introductive de confort termic Notiunea de confort termic implica atat microclimatul dintr-o incapere, cat si factori de natura psihologica si mentala. Realizarea unui confort termic adecvat este foarte importanta, deoarece afecteaza intregul moral uman.

Chiar daca organismul uman se adapteaza la mediul inconjurator prin strategii adaptive de genul imbracare, dezbracare, schimbare de pozitie, mutarea in alte zone din incinta de alt nivel termic, etc., acestea nu sunt de durata. Se defineste confortul termic rezonabil (reasonable confort) atunci majoritatea este satisfacuta. HSE considera 80% dintre ocupantii unei incinte o limita rezonabila pentru un numar minim de oameni care trebuie multumiti de confortul termic creat. Din aceste considerente, in proiectarea cladirilor, principalul factor de care se tine seama este realizarea confortului termic pentru factorul uman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.