Microeconomie - activitatea economica

Trimis la data: 2010-05-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_P
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Resursa temporala, care reprezinta o componenta fizica a timpului conventional si o componente psihologica a timpului trait, launtric, interior.
Relatia nevoi-posibilitati presupune identificarea unui echilibru intre sistemul de nevoi al societatii si volumul de resurse de care ea dispune astfel incat sa se poata atinge punctul de optim economic, care inseamna obtinerea unui maximum de efect cu un minimum de efort, respectiv venituri mari cu costuri mici.
Productia bunurilor materiale reprezinta un proces obiectiv, complex si permanent de desprindere a unor bunuri din natura si de transformare a lor prin adaptare la necesitatile de consum sau de folosinta ale oamenilor. Orice proces de productie implica existenta a trei elemente :
1) Munca este o activitate constienta, cu un scop bine determinat, prin care sunt antrenate deprinderi, aptitudini, cunostinte si experienta, avand un caracter de rationalitate si presupunand un efort fizic si unul intelectiv ;

2) Obiectul muncii se refera la materiile prime, materialele si produsele finite ;
3) Mijloacele de munca (echipamente tehnice, utilaje, mecanisme, instalatii, unelte sau cladiri cu destinate productiva). Ele participa direct sau indirect la procesul de productie.
Productia de bunuri materiale are ca rezultat fie un bun de consum (care se epuizeaza printr-o folosire partiala sau totala), fie un bun de productie (cu ajutorul caruia se produc alte bunuri). Procesul de productie, fiind continuu se reia permanent si se transforma intr-o reproductie.

Alaturi de bunurile materiale apar si valorile suplimentare legate de trebuinte si aspiratii, iar alaturi de nevoile curente apar si necesitati viitoare, astfel incat se creaza o relatie prmanenta intre productie si consum, cu influenta reciproca, in sensul ca productia determina proportiile consumului, iar consumul influenteaza dimensiunile productiei.

Definitie : Productia de marfuri este acea forma de organizare a economiei in care produsele sunt create de catre producatori autonomi (independenti) si specializati in cadrul careia se produc bunuri peste strictul necesar, ele fiind destinate schimbului. Doua conditii au fost esentiale pentru pentru aparitia productiei de marfuri :
- diviziunea sociala a muncii, adica distribuirea acivitatii pe ramuri, subramuri, domenii si profesii.
Prima diviziune a muncii a fost diviziunea naturala, cand munca a fost repartizata intre membrii societatii dupa varsta si sex.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.