Microeconomie intermediara

Trimis la data: 2009-04-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 64
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_A
Dimensiune: 145kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Producatorul si consumatorul se aseamana mult din punct de vedere al comportamentului lor economic; daca ar fi sa amintim doar scopul urmarit, consumatorul urmareste sa consume cea mai buna combinatie de bunuri pe care venitul sau i-o permite, in timp ce producatorul urmareste sa produca cea mai mare productie pe care resursele sale i-o permit. Cu alte cuvinte, atat producatorul, cat si consumatorul se supun principiului maximizarii eficientei economice, unul in productie, iar celalalt in consum.

Cursuri similare:

Cum substituirea factorilor de productie este de regula imperfecta, este logic sa presupunem ca rata marginala de substitutie este in general descrescatoare, ceea ce echivaleaza cu afirmatia ca dificultatea substituirii creste o data cu substituirea. Daca nu ar fi asa, ar insemna ca putem substitui la infinit sa spunem munca prin factorul capital, adica la un moment dat firma ar putea functiona doar cu capital.

Trebuie totusi sa facem precizarea ca, asa cum exista forme particulare ale curbelor de indiferenta, exista si forme particulare ale curbelor de izoproductie. Cele mai importante dintre acestea sunt substituabilitatea perfecta si complementaritatea stricta.
In cazul substituabilitatii perfecte cantitatea dintr-un factor de productie necesara pentru a substitui reducerea cu o unitate a celuilalt factor, astfel incat productia sa nu se modifice, ramane constanta pentru orice combinatie a factorilor de productie. Cu alte cuvinte, rata marginala de substitutie este constanta de-a lungul curbei de izoproductie. Grafic, substituabilitatea perfecta se reprezinta astfel:

Din graficul de mai sus puteti observa ca o crestere a pretului factorului de productie munca conduce la o modificare a ratei marginale de substitutie intre cei doi factori. Daca producatorul doreste si poate sa mentina aceeasi productie, el va consuma o cantitate mai mica de factor munca, L* si va inlocui diferenta pana la L0 cu capital, determinand o crestere a consumului de capital cu (K* - K0). Optimul producatorului se deplaseaza de la M0 la M* caruia ii corespunde o cantitate mai mare de capital consumata in raport cu munca, dar si o cheltuiala mai mare. Daca veniturile producatorului sunt insuficiente, optimul sau se va deplasa catre stanga, intr-un punct M, caruia ii corespunde o productie mai mica, deoarece ne situam pe o izocuanta inferioara lui Q.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.