Microstructura aliajelor

Trimis la data: 2009-07-04
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan rade
Dimensiune: 2343kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sens clasic, aliajul este materialul metalic obtinut prin topirea a doua sau mai multe substante, preponderent fiind un metal. Aceasta notiune s-a extins si asupra materialelor ceramice si a polimerilor organici. In sens largit, aliajul este materialul care contine doua sau mai multe specii de atomi, ioni sau molecule, in scopul obtinerii unor proprietati diferite de cele ale componentilor.
Componentii sunt substantele care alcatuiesc aliajul. La metale sunt elemente chimice pure sau compusi intermediari stabili in intervalul de temperatura considerat. In cazul ceramicelor sunt compusi chimici, iar la polimeri sunt molecule.Sistemul de aliaje reprezinta totalitatea aliajelor, pe care le formeaza aceeasi componenti in proportii diferite.

Cursuri similare:

Macroscopic, aliajele sunt materiale omogene. Din punct de vedere chimic, aliajele sunt sisteme eterogene care contin mai multe specii de atomi. Din punct de vedere microscopic, aliajele policristaline sunt alcatuite din graunti cristalini, iar cele semicristaline din graunti cristalini intr-o masa amorfa. Aliajele complet amorfe nu prezinta in general microstructura. Microstructura reprezinta totalitatea grauntilor cristalini si a particulelor, care se evidentiaza prin microscopie optica sau electronica. Constituentii structurali sunt grauntii cristalini si particulele de natura distincta din microstructura aliajului.

Microscopic, aliajele sunt omogene, daca contin un singur constituent structural, respectiv eterogene, daca contin mai multi constituenti. Constituentii structurali pot fi alcatuiti din una sau mai multe faze, fiecare faza avand unul sau mai multi componenti.
Faza este o parte din aliaj, limitata de o suprafata de separatie, care are compozitia chimica, aranjamentul atomic si proprietatile fixate. Pentru sistemele in echilibru, fiecare faza are o compozitie chimica determinata, omogena in intreg volumul. Pentru sistemele in afara de echilibru, compozitia poate varia in functie de timp si microvolumul considerat.

Cele mai cunoscute aliaje metalice bifazice sunt otelurile carbon, care la temperatura ambianta sunt alcatuite din doua faze: solutia solida de C in Feα, plastica si ductila, numita ferita si carbura de fier Fe3C dura si fragila, numita cementita. Aliajul cu 0,8%C are structura alcatuita din amestecul dispers de ferita si cementita, numit perlita. Este un otel de inalta rezistenta, de exemplu, folosit pentru cablurile de tractiune ale cabinei telefericului.

In domeniul ceramicelor, aliajele de tip Sialon, (constituite din elementele Si, Al, O, N), au componenti compusii Si3N4 si Al2O3. Sunt materiale destinate sa inlocuiasca aliajele metalice la temperaturi ridicate.Aliajele din polimeri se numesc copolimeri. Domeniul copolimerilor este relativ nou si in dezvoltare. Astfel, polistirenul de inalta rezistenta la soc mecanic este un aliaj care contine particule disperse de cauciuc in masa de polistiren.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.