Mijloace fixe ale intreprinderii

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: anca.sorescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mijloace fixe productive participa nemijlocit la procesul de productie sau creeaza conditii pentru realizarea procesului de productie (strunguri, cladiri, masini, instrumente).
Mijloace fixe neproductive sunt destinate pentru satisfacerea necesitatilor sociale a lucratorilor intreprinderii (spital, profilatorii, sali sportive, gradinite, ospatarii ect.).
II. In dependenta de forma naturala - substantiala - dupa grupe (aceasta clasificare determina si componenta mijloacelor fixe)
1. cladiri - blocuri ale sectiilor de productie,birourile intreprinderii si altor subdiviziuni;
2. constructii speciale - sonde de petrol, poduri, drumuri speciale, ingradituri, fantani arteziene;
MFia exprima valoarea initiala a mijloacelor fixe la inceputul anului curent,
(MFint x n1/12) - valoarea medie a mijloacelor fixe introduse (MFint) in anul curent;
(MFexl x n2/12) - valoarea medie a mijloacelor fixe excluse din functiune (MFexl) in anul curent;
n1(2) - numarul de luni intregi de functionare (ne functionare) a mijloacelor fixe introduse (excluse) din momentul introducerii (excluderii) pana la finele anului.

12 - lunile anului.
3. Uzura mijloacelor fixe.
Uzura mijloacelor fixe - este pierderea partiala sau totala de catre mijloacele fixe a proprietatilor de consum si a valorii in procesul exploatarii sub actiunea (influenta) factorilor naturali, sub influenta progresului tehnic si cresterii productivitatii muncii.
Deosebim 2 forme de uzura:
1. uzura fizica - are loc in procesul exploatarii si sub influenta factorilor naturali;

2. uzura morala - ieftinirea valorii este legata de cresterea productivitatii muncii sociale sau cresterea progresului tehnic.
In procesul utilizarii mijloacelor fixe valoarea initiala a activului se micsoreaza treptat pe masura calcularii uzurii si raportarii acesteia la consumuri sau cheltuieli.
Reflectarea uzurii la consumuri sau cheltuieli se exercita in baza defalcarilor anuale de uzura.

Defalcarile anuale de uzura sau uzura anuala - Uan - este expresia baneasca a uzurii anuale a mijloacelor fixe; este parte a valorii initiale ce se recupera anual de catre intreprindere.
La calcularea defalcarilor anuale de uzura a activului pot fi aplicate diverse metode
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.