Mijloace si operatiuni de plata

Trimis la data: 2010-02-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_S
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prezenta norma se aplica tuturor activitatilor privind operatiunile de plata efectuate de BRD pentru contul clientilor sai sau in numele si pentru contul sau.Norma cuprinde principiile de baza ale activitatii prin operatiunile de plata, defineste caracteristicile principale ale mijloacelor si instrumentelor de plata, riscurile asimilate acestora, precum si modalitatile de control al operatiunilor de plata.
Respectarea reglementarilor legale - mijloacele si instrumentele de plata utilizate de BRD, precum si operatiunile efectuate prin intermediul acestora sunt definite in conformitate cu prevederile legale, normele si uzantele internationale in vigoare.

Cursuri similare:

Profesionalismul - personalul implicat in activitatea privind operatiunile de plata trebuie sa cunoasca si sa aplice reglementarile legale si documentele normative interne in vigoare aferente acestei activitati, sa dea dovada de rigurozitate in verificarea documentelor, in analiza riscurilor specifice activitatii, precum si in aplicarea modalitatilor de control specifice.

Controlul mijloacelor si instrumentelor de plata - se realizeaza atat din punct de vedere al respectarii prevederilor legale in vigoare, al standardelor de forma si continut, cat si din punct de vedere al reprezentantilor legali care au autorizat operatiunea.
Autorizarea platilor - toate platile, indiferent de valuta in care sunt realizate, sunt autorizate conform competentelor in vigoare si nu pot
fi executate decat in limita disponibilului din conturile clientului.

Cunoasterea clientului - in scopul realizarii cunoasterii adecvate a clientului, personalul BRD va asigura desfasurarea activitatilor in conformitate cu dispozitiile legale si normative in vigoare privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si cu regulile unei practici bancare prudente si sanatoase. Pentru identificarea completa a clientilor este necesara obtinerea informatiilor obligatorii privind identitatea persoanelor fizice si juridice prevazute in programul BRD de cunoastere a clientelei.

Supravegherea contabila - presupune implicarea intregului personal in urmarirea si supravegherea securitatii zilnice a operatiunilor, respectarea reglementarilor interne, realizarea controlului operatiunilor pe diferite niveluri ierarhice, formalizarea controlului, raportarea si standardizarea controalelor.
Autorizarea riscului privind contrapartidele bancare - se efectueaza atat pentru facilitatile bancare permanente (limite pentru operatiuni de trezorerie, factoring, operatiuni cu numerar, etc.) cat si pentru limitele bancare punctuale (operatiuni documentare, etc.).

Orice operatiune care implica un risc de contrapartida bancara, indiferent de tip, valoare sau moneda tranzactiei, se supune obligatoriu autorizarii, conform prevederilor cuprinse in cadrul Normei de risc si a instructiunilor emise in aplicarea acesteia. Atat in cazul facilitatilor bancare permanente, cat si in cazul limitelor bancare punctuale, in situatia in care nu s-a obtinut avizul/aprobarea/validarea RISC/SG-Paris/Comitetului de Directie, in functie de limitele de competenta, INT informeaza centrul de operare si claseaza dosarul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.