Mineralogie

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Violeta_P
Dimensiune: 1735kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mineralogia (minera=mineral, logos=vorbire) este o disciplina a geologiei al carui obiect de studiu il constituie mineralele cuprinzand totate problemele la acestea ca: forma, proprietati fizice, proprietati chimice, geneza, clasificare, descriere, precum si importanta lor in econmia nationala.
Mineralul este orice corp natural solid, lichid sau gazos, omogen din punct de vedere fizico-chimic constituit dintr-un singur element chimic sau din mai multe elemente combinate, cristalizat sau amorf, care intra in alcatuirea scoartei planetelor.
In prezent, sunt aproximativ 4000 de minerale, iar denumirea acestora se refera la unele proprietati fizice sau chimice (calcit), fie la numele localitatilor si tinuturilor unde au fost descoperite initial (aragonit - Aragon, andaluzit - Andaluzia) sau al unor persoane (goethit - Goethe, wernerit - Werner).
Mineralele se prezinta in doua stari: amorfa si cristalina. Prima reprezinta o stare labila in crusta terestra, care tinde in timp sa se cristalizeze. De exemplu, limolitul devine in timp hematit.

Starea cristalina cunoaste o distributie ordonata a atomilor in cadrul unei retele cristaline fiindca numai in acest caz mineralele au o omogenitate chimica totala fara a fi insa in mod neaparat omogen si din punct de vedere fizic.
Termenul de "cristal" derivat dintr-un cuvant de origine greaca: kristalos= geata, prin urmare avea un alt inteles decat acela pe care il are azi. Treptat notiunea de "cristal" a fost largita, fiind asupra tuturor substantelor minerale cristalizate.

Mineralele din natura care apar individualizate in forme geometrice regulate se mai numesc poliedri cristalini. Poliedrul (gr. polys = mult, edra = fata) este un corp solid limitat prin fete plane dispuse dupa legi de simetrie. Elementele de simtrie pot fi: simple si complexe. Elementele de simetrie simple sunt: axele de simetrie, planele de simetrie si centrele de simetrie.
Dupa criteriul de simetrie si combinatia elementelor de simetrie, sistemele cristalografice se grupeaza in trei categorii: Mineralogia s-a dezvoltat ca stiinta, odata cu dezvoltarea culturii omului.

Astfel, primele scrieri in care se vorbeste despre minerale apar in lucrarile lui Aristotel, Teofrast, Pliniu cel Batran.
In epoca renasterii Agricola in lucrarea sa, face o clasificare a mineralelor pe baza proprietatilor sale. Insa progrese semnificative s-au inregistrat in sec. al XVII-lea odata cu dezvoltarea fizicii si chimiei.Sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-leasunt marcate printr-o serie de descoperiri precum microscopul calcografic si microscopul polarizant, astfel, fiind completata descrierea mineralelor cu proprietati optice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.