Ministerul finantelor publice

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_O
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Functionarea normala a economiei nationale presupune existenta unui organism care sa aiba ca principal obiectiv crearea "regulilor jocului" si controlul asupra modul de derulare a activitatilor economico-financiare. In acest scop, in cadrul Guvernului, fiinteaza Ministerul Finantelor Publice.
Ministerul Finantelor Publice are, conform legilor in vigoare, 71 de atributii, dintre care cele referitoare la activitatea bugetara sunt urmatoarele:coordoneaza actiunile care sunt in responsabilitatea Guvernului cu privire la sistemul bugetar, si anume: pregatirea proiectelor legilor bugetare anuale, ale legilor de rectificare, precum si ale legilor privind aprobarea contului general anual de executie;
In conditiile de aplicare a procesului de reforma in toate domeniile de activitate, prin trecerea de la o economie centralizata la o economie de piata moderna, s-au produs modificari importante si in sistemul financiar, cu consecinte asupra finantelor sectorului public. In aceste conditii, pentru realizarea atributelor finantelor publice, era necesar un sistem propriu de organizare unitar si complet, care sa permita interventia in orice moment si in toate fazele de executie.

Un astfel de sistem de organizare a urmaririi actiunilor finantelor publice il reprezinta Trezoreria, conceputa intr-un sistem unitar de organizare la nivel centra si teritorial. Aceasta institutie este structurata asemanator bancilor, avand o unitate centrala, Trezoreria Centrala, subordonata Ministerului Finantelor Publice, si unitatilor teritoriale in functie de structura administrativ-teritoriala a tarii. Derularea executiei bugetare prin trezoreria publica asigura protejarea finantelor publice de influentele rezultate din inflatie, trecerea la privatizare, evolutia cursului valutar si utilizarea in conditii de eficienta a disponibilitatilor de fonduri banesti.

Necesitatea infiintarii Trezoreriei Finantelor Publice, odata cu inceperea perioadei de tranzitie la o economie de piata, s-a datorat, in primul rand, modificarilor aparute in organizarea si conducerea procesului bugetar, deoarece incepand cu anul 1991 Banca Nationala a Romaniei a renuntat la executia bugetului, pastrand numai contul de trezorerie al statului, orientandu-si activitatea cu prioritate pentru solutionarea problemelor ce privesc circulatia bancara si emisiunea monetara.

Diversificarea sistemului bancar a crea probleme asupra controlului executiei bugetare, deoarece nu se mai exercita nici un control asupra operatiunilor de incasare a veniturilor si cele de efectuare a cheltuielilor bugetare, din partea bancilor comerciale, unde finantele publice isi au conturile. Intrucat organizarea actuala a sistemului bancar prezinta un mare risc pentru sectorul public, fiind supusa regimului falimentului, victime fiind chiar economiile unora dintre noi, la fel s-ar putea intampla si cu finantele publice, daca acestea ar fi gestionate de o banca. Pentru aceasta s-a creat acest sistem de organizare a executiei, care sa asigure protejarea finantelor sectorului public de toate riscurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.