Mitropolitul Petru Movila - Sinodul de la Iasi

Trimis la data: 2010-08-04
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 47
Autor: Georgiana Grigore
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
S-a nascut la Suceava la 21 decembrie 1596. Tatal sau Simeon Movila a domnit pentru putin timp atat in T.R cat si in Moldova.Mama lui se numea Melania Marghita. Un frate, Ieremia a fost domn in Moldova. Un frate, Ghorghe mitrpolit in Moldova. Dintre fratii lui, 3 au domnit in Moldova sau T.R.Cand Mihai Viteazul a patruns in Moldova, Petru ce avea 4 ani a pribegit in Polonia.Mai tarziu s-a asezat definitiv in Polonia. Invatatura si-a desavarsit-o la Scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov, unde a studiat limba slava, greaca si latina, gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia.

Cursuri similare:

In 1627 a fost tuns in monahism dup ace se pregatise pentru acest lucru la Biserica Sf Ioan cel Nou ridicata de el pe mosia lui Rubiejovka.
In acelasi an a ajuns egumen al vestitei manastiri Pecersca din Kiev, fiind horotonit arhimandrit.Ucraina si Kievul faceau parte din statul polon catholic.

In 1596 avusese loc unirea ox ruteni si ucrainieni cu Roma. Propaganda catolica era foarte puternica iar dintre nobili si ierarhi, multi imbratisau catolicismul pentru a putea ramane mai departe in senat.
In aceste conditii vitrege si-a inceput P. Movila avtivitatea de egumen al manastirii Pecersca la numai 31 de ani, luptand pentru afirmarea si apararea ortodoxiei.

In 1632 cu ocazia alegerii noului rege in Polonia, P. Movila s-a implicat si el reusind sa pun ape scaunul regal pe favoritul sau, regale Vladislav.Prin aceasta a obtinut unele libertati si drepturi pentru ortodoxi printer care:libertatea de cultura a ortodoxiei in toata Polonia;dreptul pentru ortodoxi de a avea spitale si tipografii. Restituirea catre ox a tutoror Bisericilor din kiev si a catorva episcopii luate de uniti.

3. P.Movila, mitropolit al Kievului.Rodnica sa activitate pentru apararea ortodoxiei a dus la alegerea lui P Movila in 1633 ca arhiepiscop si mitropolit al Kievului, al Galitiei si al intregii Rusii.
Alegerea a fost intarita de regele Vladislav si recunoscuta de patriarhul Chiril Lucaris.A fost hirotonit arhiereu in aprilie 1633 in B.Ox din Lvov, ctitorie a familiei movilestilor, si instalat la Kiev in iulie acelasi an.

4. Academia moviliana 1631, limaba de predare-latina.Inca pe cand era arhimandrit a infiintat la Kiev in 1631 o scoala de inalte studii-colegiu, cu dascali vestiti, cu biblioteca bogata cu limba de predare latina.In 1633 a devenit academie, avand character universitar cu un program nou de invatamant dupa modelul universitatilor apusene.
Era sub conducerea directa a mitropolitului si e socotita cea mai veche universitate moderna ox ce a raspandit lumina invatamantului in intreg rasaritul ox.

5. Carti si tipografii.A infiintat in multe locuri tipografii, cele mai importante fiind la Kiev si Lvov. Se cunosc aproximativ 50 de tiparituri, unele lucrate chiar de el, altele de ucenicii sai, dintre care unele au prefata semnata de el.Dintre lucrarile originale demne de amintit este lucrarea "Lithos" (piatra) din 1644. E o lucrare de polemica religioasa cu aproximativ 900 de pagini.

Dintre traduceri retinem "Evanghelia Invatatoare" a part. Ec. Calist.
6. Marturisirea ox. Cea mai importanta dintre lucrarile sale este "Marturisirea Ox".Apare ca un raspuns la propaganda catolica si protestanta si mai ales la marturisirea calvinizata aparuta la Geneva in 1629 in limba latina si in 1633 in limba greaca si pusa sub numele patriarhului ec. Chiril Lucaris.

Marturisirea lui P Movila a fost scrisa in limba latina(1639-1640).
Cuprinsul era structurat pe cele 3 virtuti teologice anom. 261 de intrebari si raspunsuri bazate pe Sf. S. Sf Parinti si Canoanele B.
Prima parte talcuirea Simb. De Cred.Explica rugaciunea Tatal NostruCuprinde invatamintele despre dargostea fata de Dumnezeu si aproapele;

Lucrarea cuprindea si 2 invataturi de cred. De provenienta apuseana:
existenta purgatoriuluimomentul prefacerii darurilor euharistice la rostirea cuv. de instituire.In 1640 mitropolitul P. Movila a convocat un sinod la Kiev ce sa ia in discutie marturisirea scrisa de el.
Sinodul a aprobat marturisirea dar nu s-a exprimat in vreun fel la cele 2 puncte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.