Modalitati de cooperare logistica

Trimis la data: 2010-12-17
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 4
Autor: Madrache Florina
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In anii '90 ai secolului trecut au aparut 3 concepte moderne, ca incercare a unor forme de parteneriat intre producatori si distribuitori, care au marcat semnificativ relatiile dintre comert si industrie. Acestea sunt Trade Marketing, Category Management si Efficient Consumer Response (ECR). Aceste 3 concepte se completeaza, se prelungesc si se intrepatrund in evolutia intreprinderilor din cele 2 sectoare de activitate si nu au aparut si s-au extins din intamplare .

Cursuri similare:

Trade Marketingul marcheaza momentul in care pentru producator nu numai consumatorul final reprezinta singura sursa de creare a cifrei de afaceri si a profitului, ci si distribuitorul, care depaseste rolul pasiv pe care l-a indeplinit pana in acel moment, devenind un facilitator de prim plan in succesul vanzarilor. ECR se bazeaza pe importanta pe care producatorii si comerciantii o acorda realizarii in comun a bunastarii consumatorului, devenind o operatiune reciproc profitabila.

Category Management reprezinta traducerea ideii ca organizarea magazinului prin prisma consumatorului este mai eficace decat una pe specializari in primul rand la nivelul intreprinderii de comert si apoi la producator. 1. Faze in raporturile dintre producatori si distribuitori Pentru a intelege mai bine in ce context s-au manifestat schimbarile care au afectat intreprinderea de comert este necesar un scurt istoric, care de la porneste de la existenta in trecut a unui sector de activitate alcatuit dintr-o multitudine de intreprinderi de comert de mici dimensiuni si cu o organizare redusa pana la situatia in care o intreprindere de comert ajunge in anul 2002 sa fie cea mai mare intreprindere de lume (firma americana Wal Mart).

Comertul a devenit un sector de activitate in continua evolutie fiind o reflectare a mediului in care isi desfasoara activitatea. Ca atare, studierea si intelegerea comertului nu pot fi intelese decat in corelare cu acest mediu.In evolutia sa comertul a fost influentat de diversi factori, printre care se pot mentiona: productia, consumul, conditiile de transport, tehnologia, serviciile facilitatoare (sectorul bancar, serviciile logistice, firme de marketing care realizeaza studii diverse, societati de consultanta, etc.).

Productia a influentat evolutia comertului prin oferta din ce in ce mai abundenta si mai diversificata, care se traduc prin extinderea pietelor si necesitatea de a expune un numar tot mai mare de produse. Consumul a evoluat sub actiunea unor factori demografici - marimea si evolutia populatiei, durata medie a vietii, marimea gospodariilor etc. -, economici - puterea de cumparare, marimea veniturilor etc. - si sociologici - prin vehicularea unor teme legate de preocuparea pentru protectia mediului si a sanatatii, pentru aspectul fizic, pentru siguranta etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.