Modalitati de lansare in afaceri

Trimis la data: 2010-04-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 116
Autor: Negoita Mircea
Dimensiune: 27kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa ce intreprinzatorul s-a decis sa-si asume riscul si sa beneficieze de avantajele detinerii unei mici afaceri, el trebuie sa se decida daca va initia o afacere, daca va achizitiona una deja existenta sau va cumpara o franchisa sau va activa in baza de patent. Decizia pe care o va lua depinde de situatiile concrete in care se afla intreprinzatorul si in acest sens el trebuie sa cunoasca modul de evaluare a alternativelor pe care le are.

Cursuri similare:

I. INITIEREA UNEI AFACERI PROPRII
Optiunea pentru initierea unei afaceri proprii are la baza analiza atenta a avantajelor si dezavantajelor unei asemenea intreprinderi si va fi luata numai daca avantajele vor fi mai mari decat dezavantajele.

A. Avantajele initierii propriei afaceri:
a. Satisfactia de a face un lucru in maniera proprie. Multi dintre intreprinzatori cred ca cea mai buna cale de intrare in afaceri este aceea de a porni de la zero, in maniera dorita de intreprinzator. Pe masura dezvoltarii sporesc si motivele de satisfactie ca o idee originala a devenit fapta. Intreprinzatorii stiu ca tot ce au realizat este rodul propriei lor gandiri. Si banii si satisfactia sunt numai ale lor.

b. Evitarea unei proaste reputatii. Nu toate afacerile supuse vanzarii au o reputatie buna. In unele cazuri fie magazinul, patronul au o reputatie nesanatoasa. Initierea unei afaceri evita acest delicat aspect.
c. Folosirea neconditionata a ideilor noi. Cand un intreprinzator are o idee cu adevarat unica, s-ar putea sa nu o poata folosi intr-o afacere existenta, deoarece este mai greu sa se transforme o afacere existenta intr-un proiect dorit.

B. Dezavantajele initierii unei afaceri sunt:
a. Saturarea pietei. Destul de frecvent, un competitor intra intr-o piata fara un aflux de noi consumatori. Intr-un oras mare acest fapt nu are o importanta deosebita, insa in orasele mici si mijlocii se pot ivi mari dificultati. Competitorii existenti nu-i primesc pe cei noi cu bratele deschise.

Ei ii vor considera pe intrusi ca pe un pericol si vor incerca sa ia masuri de mentinere a cercului lor de consumatori. Intreprinzatorii experimentati cunosc numarul aproximativ de consumatori de pe piata locala si sunt constienti ca partea lor de piata va fi protejata daca numarul de concurenti va fi minim. in aceste piete eliminarea noilor competitori cere un efort de grup.

b. Costul ridicat al noilor echipamente. Initierea unei afaceri, comparativ cu preluarea uneia existente, presupune, in mod normal, costuri mai mari datorita pretului echipamentelor. Uneori sunt disponibile echipamente invechite, insa intreprinzatorul trebuie sa analizeze atent variantele posibile. Chiar daca exista echipamente invechite, costul lor poate sa-1 depaseasca pe cel al echipamentelor similare care s-ar obtine prin cumpararea unei afaceri existente. In cadrul acestora, echipamentul se depreciaza in timp, asa ca el va avea o valoare de inventar mult mai scazuta.

c. Necesitatea apelarii la consultanti. Initiind o afacere, intreprinzatorul isi da repede seama ca nu poate raspunde la unele intrebari cum ar fi: cine sunt cei mai importanti si cei mai de incredere furnizori ?; ce afaceri va detine peste cateva sezoane? etc. In mod normal, intreprinzatorul anterior stie sa raspunda la aceste intrebari. Cand insa este incepator intr-o afacere, u este de mare folos sfatul unui vechi intreprinzator. Atunci cand se incepe o afacere de la zero, este necesar sa existe cateva surse demne de incredere pentru astfel de informatii.

d. Dificultatea cuceririi unei renume. Pentru multi intreprinzatori, un obstacol important il constituie invingerea inertiei consumatorului. Numele creeaza o anumita incredere consumatorilor. Unii dintre ei ezita sa intre in contact cu noi intreprinzatori. Daca preturile produselor sau tarifele serviciilor sunt mari, probabilitatea de reusita va fi destul de redusa.

Etapele initierii unei afaceri proprii. Initierea unei afaceri proprii - proces complex - etape. Acestea sunt: identificarea unei idei viabile de afaceri; evaluarea ideii de afaceri; evaluarea resurselor disponibile; evaluarea necesitatilor; corelarea resurselor cu necesitatile; elaborarea planului de afaceri.

a. Identificarea unei idei viabile de afaceri. Ideea de afaceri reprezinta adesea capitalul principal al intreprinzatorului. Sursele de identificare a unei idei viabile de afaceri sunt variate. Printre acestea mai importante sunt: activitatea profesionala a intreprinzatorului, hobby-ul personal, studiul mediului (studierea nevoilor locuitorilor din zona), aplicarea ideilor unor persoane care nu vor sa se implice in afaceri, anunturile din ziare si reviste etc.
b. Evaluarea ideii de afaceri se face pe baza criteriilor de analiza a evaluarii initierii unei afaceri proprii. Acestea sunt:

1. Evaluarea obiectiva a capacitatii antreprenoriale. Primul lucru pe care trebuie sa-1 faca o persoana care doreste sa initieze o afacere este sa-si evalueze capacitatea antreprenoriala.
2. Evaluarea cererii. Potentialul intreprinzator trebuie sa analizeze daca exista cerere pentru produsul / serviciul sau.

c. Evaluarea resurselor. Este foarte greu ca un intreprinzator sa porneasca o afacere cu resurse putine. De aceea el trebuie sa-si evalueze corect resursele pe care le are pentru a vedea daca va putea face fata cu succes cu aceste resurse sau va trebui sa recurga si la alte resurse. Categoriile de resurse pe care trebuie sa le aiba in vedere sunt: resursele materiale: local, apartament, autoturism, calculator etc.; resurse umane: rude, prieteni, parteneri care il pot ajuta pe intreprinzator; resurse financiare: banii pe care ii are si pe care intelege sa-i investeasca in afacere.

d. Evaluarea necesitatilor. Derularea fiecarei afaceri necesita a mare varietate de resurse. De aceea, intreprinzatorul potential va trebui sa evalueze investitia initiala in astfel de resurse. in principal, este nevoie de urmatoarele categorii de resurse pentru initierea unei afaceri: resurse materiale: cladire (construire, cumparare sau inchiriere), spatii de productie / comercializare, utilaje, materii prime etc.; resurse umane: forta de munca necesara derularii in bune conditii a afacerii; resurse financiare: banii necesari initierii si administrarii afacerii.

e. Corelarea necesitatilor cu resursele si analiza posibilitatilor de atragere a surselor de finantare. Necesarul de resurse va trebui comparat cu resursele disponibile. Daca necesarul va fi mai mare decat resursele proprii atunci intreprinzatorul va trebui sa se gandeasca serios la atragerea altor resurse pentru a-si putea desfasura activitatea in bune conditii. Un instrument util in acest sens il constituie elaborarea planului de afaceri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.