Modalitati de realizare a tranzactiilor economice internationale

Trimis la data: 2010-09-16
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 1
Autor: Ionut Lupescu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul de internationalizare reprezinta efectul derularii unor diferite tipuri de tranzactii internationale, acestea fiind grupate in trei categorii:operatiuni comerciale internationale,
aliante si cooperari internationaleimplantari in strainatate.
Abordat la scara mondoeconomica, procesul internationalizarii unei firme cuprinde o serie de faze distincte:exportul de bunuri si servicii, respectiv internationalizarea procesului de comercializare a bunurilor,
vanzarea .

Cursuri similare:

Implantarea in strainatate se materializeaza prin investitii directe, ceea ce inseamna participarea firmei respective la conducerea unei societati dintr-o terta tara. Astfel, firma investitoare isi creaza pe piata internationala structuri organizatorice proprii (crestere interna) sau ia parte la structuri deja existente (crestere externa). Implantarea prin care se creaza o structura proprie in strainatate se realizeaza, fie exclusiv prin eforturile investitorului (deschiderea de birouri comerciale, sucursale sau constituirea de filiale), fie prin asociere cu un partener local (crearea unei societati cu capital strain).


In acest caz, producatorul intern vinde marfa unei firme specializate de comert (firma comerciala) care, la randul ei, efectueaza exportul/importul in nume si pe cont propriu. Astfel, producatorul nu isi asuma riscurile si cheltuielile aferente comercializarii produselor in strainatate, deoarece nu detine nici un contact direct cu piata externa. Firma comerciala urmareste obtinerea de profit, ca diferenta intre pretul de vanzare obtinut pe piata externa si pretul de cumparare achitat pentru bunurile respective in tara. Astfel, casa de comert isi asuma atat riscul de pret, cat si riscul valutar.

Exportul prin intermediari se incheie atunci cand producatorii urmaresc sa beneficieze de serviciile si activitatile pe care intermediarii le pot executa, respectiv:
- prospectarea pietei externe,
- contactarea clientilor externi si incheierea contractului international,
- primirea comenzilor externe, transmiterea acestora producatorilor si expedierea marfurilor la export,
- realizarea documentatiei si formalitatilor ce tin de livrarea marfurilor,

- promovarea produselor pe noi piete externe,
- aranjarea finantarii operatiunilor de export, daca este cazul, etc.
Contractul extern se incheie pe numele intermediarului si pe contul producatorului exportator (cand se apeleaza la comisionar) sau in numele si pe contul producatorului (cand se apeleaza la reprezentant).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.