Modelare cuptoare

Trimis la data: 2010-05-22
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 94
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 3
Autor: Gheorghe Remea
Dimensiune: 537kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Constantele procesului considerat se refera, pe de o parte, la geometria cuptorului (lungimea, latimea sau diametrul, inaltimea, grosimea peretilor, numarul si locul de amplasare a arzatoarelor sau a elementelor de incalzire etc.) si, pe de alta parte, la proprietatile fizice (conductivitatea termica, caldura specifica, densitatea, emisivitatea termica etc.) ale materialului supus arderii, ale peretilor cuptorului si ale gazelor care circula prin cuptor.

Cursuri similare:

Variabilele de proces se impart in marimi de intrare si marimi de iesire, intre ele existand relatii de tip cauza-efect. La randul lor, marimile de intrare pot fi marimi de comanda si marimi perturbatoare; aceasta impartire este utila, mai ales in cazul in care se urmareste conducerea procesului cu calculatorul.

Marimile de comanda sunt acele marimi de intrare care pot fi modificate in mod voit, in scopul reglarii procesului. Astfel de marimi sunt, de exemplu, debitele de combustibil, de aer si de material alimentat sau, in cazul cuptoarelor electrice, intensitatea curentului de incalzire.

Marimile perturbatoare sunt acele marimi de intrare care nu pot fi folosite pentru reglarea procesului din cauza ca modificarea lor este imposibila sau greu de realizat. Astfel de marimi pot fi compozitia materiilor prime, temperatura acestora precum si cea a mediului ambiant, presiunea atmosferica, puterea calorifica a combustibilului s.a.

Marimile de iesire sunt acele variabile de proces care isi modifica valoarea ca urmare a modificarii valorilor marimilor de intrare. Asemenea marimi sunt temperaturile gazelor (flacarii), materialului si peretilor, in diferitele parti ale cuptorului, presiunea si compozitia gazelor din cuptor si, in ultima instanta, ansamblul caracteristicilor fizice si chimice care determina calitatea produsului ars in cuptor.

1.2. Alegerea tipului de model matematic.
Modelarea procesului urmareste stabilirea unei dependente functionale intre marimile de intrare si cele de iesire. Aceasta dependenta poate fi stabilita pentru regimul stationar (cuasistationar), in care caz poarta numele de caracteristica statica, si, respectiv, pentru regimul nestationar, urmarind evolutia in timp a marimilor de iesire, la o variatie data a celor de intrare, in care caz se vorbeste de caracteristica dinamica a procesului.

In principiu, este de dorit ca modelul matematic al unui cuptor (proces termic) sa permita stabilirea atat a caracteristicii statice cat si a celei dinamice. Totusi, pentru anumite scopuri practice (proiectare, optimizare statica) este suficient un model static. Totodata trebuie mentionat ca, in general, modelele dinamice contin la limita si pe cele statice deoarece majoritatea proceselor termice sunt procese cu autoechilibrare, adica, daca se mentin constante valorile marimilor de intrare, cele de iesire tind catre valori constante, corespunzatoare regimului stationar. Totusi, mergand pe aceasta cale - de stabilire numai a modelului dinamic - in practica pot apare dificultati, datorita faptului ca timpii necesari de rulare pe calculator devin foarte mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.