Modelarea dispersiei poluantilor in atmosfera

Trimis la data: 2010-04-04
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Jeri Mocanu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ultimul timp se acorda o atentie deosebit a studierii dispersiei poluantilor emi5i in atmosfera de catre surse de poluare multiple sau izolate, cu regim de functionare continuu sau accidentai, deoarece este tot mai evident faptul ca activitatile antropice au produs deja o "perturbare" a echilibrului mediului inconjurator. Poluantul poate fi definit ca o substanta, care emisa in atmosfera produce o modificare a compozitiei chimice medii, avand efecte daunatoare asupra mediului. Poluan tii antropici emisi in atmosfera nu numai ca pot produce o degradare a calitatii aerului dar ei pot conduce in anumite conditii la aparitia unor concentratii letale.

Cursuri similare:

Ca urmare a efectelor globale si locale ale polua rii atmosferei, se constata o crestere a interesului public privind problemele de mediu si sub presiunea opiniei publice, guvernele sunt obligate sa intreprinda actiuni pentru controlul poluarii mediului.

Una din caile cele mai putin costisitoare de actiune impotriva poluarii atmosferei o constituie modelarea matematica. Modelarea matematica a dispersiei poluantilor in atmosfera consta in estimarea concentratiilor de poluanti la sol si la inaltime in functie de caracteristicile surselor de poluare, de conditiile meteorologice si orografice, de procesele de transformare fizica si chimica pe cave le pot avea poluantii in atmosfera si de interactia acestora cu suprafata solului.

Importanta modelarii matematice in cadrul ansamblului de masuri de protectie a mediului, decurge din faptul ca aceasta reprezinta singurul mijloc prin cave pot fi rezolvate urmatoarele aspecte ale poluarii atmosferei (Seinfeld,1975):Stabilirea unui control legislativ asupra emisiilor de poluanti, prin determinarea ratelor de emisie admisibile cu conditia de a respecta standardele de calitate a aerului Selectarea noilor surse de poluare pentru a minimiza impactul asupra mediului;
Definirea strategiilor de interventie pentru a evita episoade severe de poluare intr-o zona data (de exemplu, sisteme de avertizare in timp real in vederea reducerii emisiilor, care includ modele de dispersie operative);

Stabilirea responsabilitatii pentru nivelele de poluare existente, prin evaluarea contributiei diferitelor surse de poluare intr-un receptor.
Pentru asemenea analize, modelarea matematica este un mijloc indispensabil, care nu poale fi inlocuit cu activitatea de monitoring. Din nefericire, in prezent, peste lot in lume se fac eforturi uriase pentru colectarea de date de monitoring, care de cele mai multe ori raman neutilizate pe hartie sau in cel mai bun caz pe suporturi magnetice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.