Modelarea proceselor decizionale privind economia agricola

Trimis la data: 2014-07-07 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina_Z Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In sistemul mijloacelor de munca functia cea mai importanta - dupa pamant - o indeplinesc uneltele de productie. Acestea sunt reprezentate de: tractoare, masini agricole, masini unelte, mijloace de transport, utilaje si instalatii zootehnice, animale de munca, utilaje si linii pentru productia alimentara cu care inzestrata forta de munca din agricultura.Sfera de cuprindere a masinilor si uneltelor de productie in agricultura si alimentara este foarte larga. Din acest considerent se impune gruparea acestora in vederea determinarii numarului lor, a gradului de folosire, a optimizarii structurii si marimii parcului si a mecanizarii intregii activitati agricole.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Conditiile specifice in care se desfasoara lucrarile agricole, realizarile stiintifice si tehnice din domeniul mecanizarii agriculturii, instabilitatile preturilor, impun ca in deciziile privind dotarea si folosirea mijloacelor mecanice sa se aiba in vedere criterii de natura organizatorica, tehnica, tehnologica si economica.
Eficienta mecanizarii productiei agricole depinde de mai multi factori printre care: factori de natura interna a exploatatiei agricole (factori endogeni) si factori din afara acesteia (exogeni).

Nivelul dotarii tehnice a activitatilor agricole, structura si eficienta folosirii mijloacelor tehnice de productie sunt inflamate de o multitudine de factori, dupa cum se poate constata din figura urmatoare:La fundamentarea deciziilor privind dotarea unei unitati agricole cu mijloace agricole trebuie sa se utilizeze criterii care privesc: situatia veniturilor aduse prin utilizarea lor si a cheltuielilor cu cumpararea si exploatarea lor; situatia pretului de cumparare fata de valoarea actuala a unui profit anticipat fata de rata dobanzii; raportul dintre durata rambursarii creditului de cumparare si durata de folosire a mijlocului mecanic.

In ipoteza in care parametrii tehnico-economici ai utilajelor sunt prestabili, eficienta mecanizarii lucrarilor agricole depinde de: nivelul de dotare a unitatii agricole cu masini si treactoare agricole si modul de folosire a mijloacelor mecanice.
Nivelul de dotare a unitatilor agricole cu masini si tractoare determina aspectele tehnice si economice ale rationalizarii mecanizarii.

Efectul favorabil al dotarii rationale este insa dominat de utilizarea parcului de mijloace mecanice, ceea ce inseamna ca factorii privind dotarea si folosirea mijloacelor mecanice se afla in interdependenta sau legaturi sistematice.Legat de problema dotarii cu mijloace mecanice se pot desprinde subprobleme decizionale cum ar fi: tipul de tractoare si masini agricole, numar de utilaje pe tipuri, evaluarea starii tehnice a utilajelor, etc. Fiecare subproblema trebuie fundamentata pe baze tehnice si economice care folosesc metode directe de calcul si procedee de modelare matematica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.