Modelarea proceselor decizionale privind economia agricola

Trimis la data: 2014-07-07
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_Z
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sistemul mijloacelor de munca functia cea mai importanta - dupa pamant - o indeplinesc uneltele de productie. Acestea sunt reprezentate de: tractoare, masini agricole, masini unelte, mijloace de transport, utilaje si instalatii zootehnice, animale de munca, utilaje si linii pentru productia alimentara cu care inzestrata forta de munca din agricultura.Sfera de cuprindere a masinilor si uneltelor de productie in agricultura si alimentara este foarte larga. Din acest considerent se impune gruparea acestora in vederea determinarii numarului lor, a gradului de folosire, a optimizarii structurii si marimii parcului si a mecanizarii intregii activitati agricole.

Cursuri similare:

Conditiile specifice in care se desfasoara lucrarile agricole, realizarile stiintifice si tehnice din domeniul mecanizarii agriculturii, instabilitatile preturilor, impun ca in deciziile privind dotarea si folosirea mijloacelor mecanice sa se aiba in vedere criterii de natura organizatorica, tehnica, tehnologica si economica.
Eficienta mecanizarii productiei agricole depinde de mai multi factori printre care: factori de natura interna a exploatatiei agricole (factori endogeni) si factori din afara acesteia (exogeni).

Nivelul dotarii tehnice a activitatilor agricole, structura si eficienta folosirii mijloacelor tehnice de productie sunt inflamate de o multitudine de factori, dupa cum se poate constata din figura urmatoare:La fundamentarea deciziilor privind dotarea unei unitati agricole cu mijloace agricole trebuie sa se utilizeze criterii care privesc: situatia veniturilor aduse prin utilizarea lor si a cheltuielilor cu cumpararea si exploatarea lor; situatia pretului de cumparare fata de valoarea actuala a unui profit anticipat fata de rata dobanzii; raportul dintre durata rambursarii creditului de cumparare si durata de folosire a mijlocului mecanic.

In ipoteza in care parametrii tehnico-economici ai utilajelor sunt prestabili, eficienta mecanizarii lucrarilor agricole depinde de: nivelul de dotare a unitatii agricole cu masini si treactoare agricole si modul de folosire a mijloacelor mecanice.
Nivelul de dotare a unitatilor agricole cu masini si tractoare determina aspectele tehnice si economice ale rationalizarii mecanizarii.

Efectul favorabil al dotarii rationale este insa dominat de utilizarea parcului de mijloace mecanice, ceea ce inseamna ca factorii privind dotarea si folosirea mijloacelor mecanice se afla in interdependenta sau legaturi sistematice.Legat de problema dotarii cu mijloace mecanice se pot desprinde subprobleme decizionale cum ar fi: tipul de tractoare si masini agricole, numar de utilaje pe tipuri, evaluarea starii tehnice a utilajelor, etc. Fiecare subproblema trebuie fundamentata pe baze tehnice si economice care folosesc metode directe de calcul si procedee de modelare matematica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.