Modelarea si simularea sistemelor agricole

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 71
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_A
Dimensiune: 159kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In acesta etapa a dezvoltarii umane revolutia tehnico-stiintifica ramane este cea care se impune in toate aspctele pozitive si negative ale vietii omenesti si chiar a viitorului intregii planete.
Modelarea sl simularea proceselor economice este disciplina economica de granita cu matematica si tehnica de calcul Se ocupa de fundamentarea deciziei manageriale in conditii de eficienta pentru producator, cu ajutorul unor modele economico-matematice flexibile si cu posibilitatea utilizarii tehnicii simularii.
In procesul cunoasterii dispunem de o multitudine de metode, de cai, de mijloace care fac posibila identificarea, determinarea stiintifica a fenomenelor din natura si societate. O foarte larga utilizare o are in prezent modelarea fenomenelor cercetate.
Metoda modelelor sau a modelarii, despre semnificatia careia ofera marturie atatea rezultate din cercetarile stiintifice, nu constituie o descoperire noua in stiinta. Doar denumirea de "model" sau "modelare" pentru un anumit fel de reprezentare a unor fenomene sau teorii este de data relativ recenta.

Metoda modelarii, vorbind la un mod foarte general, se foloseste de un anumit tip particular de analogii, modele care reproduc anumite laturi ale obiectului studiat pentru usurarea cercetarii sale stiintifice.
Dezvoltarea spectaculoasa a stiintei are printre trasaturile sale cele mai semnificative, tocmai aplicarea modelarii, a metodelor statistico-matematice si a tehnicii moderne de calcul in valorificarea informatiei. Procesul de "matematizare" inceput in domeniul stiintelor naturii si al celor tehnice s-a extins treptat la stiintele sociale, pe masura atestarii eficientei practice a metodelor statistico-matematice noi in analiza si proiectarea economica.

Astazi este cu neputinta de conceput o disciplina economica sau sociala care sa nu foloseasca in procesul sau de cunostere metode de cuantificare, de exprimare numerica, a legitatilor, a interdependentelor, de masurare a tendintelor.
Este caracteristic faptul ca insasi economia politica in generalizarile sale teoretice, in deducerea unor teze de maxima generalitate, in analizele sale, de multe ori abstracte, recurge la metode statistico-matematice, la elaborarea de modele economico-matematice, la exprimarea numerica, riguroasa a unor procese si fenomene.

Cu atat mai mult, disciplinele economice de "ramura" specifice sunt obligate sa recurga la acest instrument modern care garanteaza nu numai precizia formularii concluziilor, dar si eficienta deciziilor ce se iau, pe aceasta baza, in activitatea economica concreta.
Inainte de a arata obiectivele concrete care stau in atentia aplicarii modelarii, voi incerca sa subliniez cateva probleme ce s-au ivit odata cu introducerea metodelor matematice de cercetare in stiintele sociale si in special in economie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.