Modelarea unui cuptor - introducere

Trimis la data: 2010-08-02
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 79
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 13
Autor: Georgiana Nedelcu
Dimensiune: 540kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Modelarea matematica urmareste descrierea cantitativa a unor fenomene sau procese prin relatii matematice. Ansamblul acestor relatii formeaza modelul matematic al procesului considerat. Folosita inca din antichitate, in special pentru predictia unor fenomene astronomice, modelarea matematica s-a extins astazi in aproape toate domeniile activitatii umane, devenind un instrument de cunoastere de prim rang. Aceasta aplicare pe scara larga a modelarii matematice a luat un avant deosebit, odata cu introducerea calculatoarelor numerice; astazi, vorbindu-se despre modelarea matematica, de obicei se subintelege, in mod tacit, folosirea calculatorului pentru testarea modelului elaborat.

Cursuri similare:

In elaborarea modelului matematic al unui cuptor (proces termic) sunt parcurse, in general, urmatoarele etape:
- analiza de proces;
- alegerea tipului de model, functie de nivelul de cunoastere si de scopul urmarit;
- scrierea ecuatiilor care guverneaza procesele din cuptor;
- stabilirea algoritmului pentru rezolvarea ecuatiilor care descriu procesele din cuptor;
- proiectarea, implementarea si testarea programului (programelor).

In cazul in care rezultatele obtinute nu sunt corespunzatoare, este necesar sa se reconsidere datele inlocuite, algoritmul folosit sau chiar ecuatiile care descriu procesele din cuptor, incepand cu ipotezele de lucru.Dupa testarea cu succes, programul elaborat este, in continuare, folosit in proiectare, pentru optimizarea procesului sau pentru conducerea cu calculatorul de proces a cuptorului considerat.Tinand seama ca scrierea ecuatiilor si stabilirea algoritmilor fac obiectul capitolelor care urmeaza, in continuare se va vorbi, pe scurt, despre celelalte etape amintite mai sus.

Constantele procesului considerat se refera, pe de o parte, la geometria cuptorului (lungimea, latimea sau diametrul, inaltimea, grosimea peretilor, numarul si locul de amplasare a arzatoarelor sau a elementelor de incalzire etc.) si, pe de alta parte, la proprietatile fizice (conductivitatea termica, caldura specifica, densitatea, emisivitatea termica etc.) ale materialului supus arderii, ale peretilor cuptorului si ale gazelor care circula prin cuptor.

Variabilele de proces se impart in marimi de intrare si marimi de iesire, intre ele existand relatii de tip cauza-efect. La randul lor, marimile de intrare pot fi marimi de comanda si marimi perturbatoare; aceasta impartire este utila, mai ales in cazul in care se urmareste conducerea procesului cu calculatorul.

Marimile de comanda sunt acele marimi de intrare care pot fi modificate in mod voit, in scopul reglarii procesului. Astfel de marimi sunt, de exemplu, debitele de combustibil, de aer si de material alimentat sau, in cazul cuptoarelor electrice, intensitatea curentului de incalzire.

Marimile perturbatoare sunt acele marimi de intrare care nu pot fi folosite pentru reglarea procesului din cauza ca modificarea lor este imposibila sau greu de realizat. Astfel de marimi pot fi compozitia materiilor prime, temperatura acestora precum si cea a mediului ambiant, presiunea atmosferica, puterea calorifica a combustibilului s.a.

Marimile de iesire sunt acele variabile de proces care isi modifica valoarea ca urmare a modificarii valorilor marimilor de intrare. Asemenea marimi sunt temperaturile gazelor (flacarii), materialului si peretilor, in diferitele parti ale cuptorului, presiunea si compozitia gazelor din cuptor si, in ultima instanta, ansamblul caracteristicilor fizice si chimice care determina calitatea produsului ars in cuptor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.