Modelarea unui sistem informatic utilizand UML

Trimis la data: 2010-10-01
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_T
Dimensiune: 1205kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cazurile de utilizare constituie o tehnica de modelare propusa in 1994 de catre Ivar Jacobson. Scopul sau este acela de a permite o descriere suficient de precisa si de accesibila a ceea ce trebuie sa faca viitorul sistem, formand o baza comuna de dialog intre utilizatori si echipa de dezvoltare.
Sistemul informatic este reprezentat, in cadrul acestei tehnici de modelare, ca o cutie neagra ce ofera un anumit set de utilizari.

Cursuri similare:

Diagrama cazurilor de utilizare reprezinta actorii si cazurile de utilizare asociate acestora.
Un caz de utilizare (CU) corespunde unui serviciu furnizat de catre a anumita entitate unuia sau mai multor utilizatori. Entitatea implicata poate fi sistemul sau o anumita componenta a acestuia, cum ar fi un subsistem sau o clasa. Utilizatorii sunt intotdeauna exteriori entitatii avute in vedere si sunt reprezentati drept actori ai cazului de utilizare.

Cazurile de utilizare reprezinta elementul esential al modelarii orientate obiect, si permit conceperea si construirea sistemului in functie de nevoile utilizatorilor, enumerand toate interactiunile posibile intre sistem si mediul sau exterior asa cum este perceput de un actor . Acestea intervin in toate etapele de realizare a sistemului informatic, in jurul lor realizandu-se de fapt intreg sistemul. Astfel in faza de analiza permit stabilirea functionalitatilor esentiale ale sistemului si permit evitarea introducerii unor functionalitati inutile.

Servesc de asemenea ca baza pentru obtinerea specificatiilor, permitand si definirea subsistemelor si a claselor componente pentru fiecare subsistem in parte. In faza de conceptie permit verificarea concordantei intre clasele prevazute si cazurile de utilizare definite, iar in faza de testare indica care sunt functionalitatile de testat.
Actorii si sistemul modelat reprezinta elementele fundamentale in modelarea cazurilor de utilizare.

Un actor este o entitate care interactioneaza direct sau indirect cu sistemul sau utilizeaza serviciile sale. Un actor poate fi reprezentat de: utilizatorul final; alte sisteme externe; diferite tipuri de echipamente; mesaje primite sau transmise de catre sistem; documente de intrare sau rapoarte de iesire, compartimente functionale etc.
Sistemul delimiteaza aria de reprezentare a cazurilor de utilizare. Se identifica functiile de baza ale sistemului in scopul realizarii unui catalog central de concepte care descrie entitatile, termeni utilizati, relatiile simple existente la nivelul sistemului, precum si un text aditional pentru realizarea unor descrieri scurte privind functionalitatea si infrastructura sistemului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.